Skip to main content

Tadić: EU ne zna šta će sa Balkanom, koji je potencijalni faktor nestabilnosti

Info 16. jun 2022.
2 min čitanja

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za N1 Sarajevo da u Evropskoj uniji ne postoji koherentan stav o proširenju, ali da on ne postoji ni među građanima i da EU nije više ono što je bila.

„Ja sam čitav svoj život posvetio priključenju, tada Jugoslavije, a sada Srbije u EU, ali bojim se da se ona udaljava brže nego što joj se mi približavamo. To nije samo naša greška. Nekada jeste, ali samo naivni ljudi misle da je samo naša greška. Greška je u nedostatku strateškog promišljanja u EU, koja ne zna gde su joj granice, gde su joj definisani interesi. Način na koji se ona ponaša u ovom ukrajinsko-ruskom konfliktu svedoči o tome da je ona sve slabija, sa sve manjim autoritetom. Meni je iskreno žao zbog toga. Više bih voleo da vidimo EU u političkom smislu fokusiraniju, da zna šta su joj interesi, da razume šta je njen starteški odbrambeni, bezbednosni i energetski prostor. Bojim se da toga više nema“, kaže Tadić u Bakuu, gde učestvuje na ekonomskom firumu.

Ističe da EU još uvek ne zna šta će sa Balkanom.

„Balkan je uvek proizvodio više istorije nego što može da je konzumira. Vreme je opredeljenja, ali politika EU ‘ako nisi sa nama, protiv nas si’ ne doprinosi demokratiji“, ukazao je bivši predsednik Srbije.

Kazao je da EU put Srbije nije nikada dolazio u pitanje bez obzira ko je bio na vlasti.

Od 2000. godine Srbija se odlučila da sledi taj put, rekao je. Dodaje da je ovo veoma teška situacija za Srbiju, jer mora da se opredeli pošto je rat u Ukrajini promenio diplomatske odnose u svetu.

„EU još ne zna šta će sa Balkanom. Mi smo nažalost potencijalni faktor nestabilnosti i ako EU to ne integriše, tu nema stabilnosti. Vučić je preuzeo agendu koju sam ja predstavljao, agendu za EU. Sada dolazi drugačiji trenutak, trenutak opredeljivanja. To može biti dobro i loše. To je nova politička realnost i videćemo kako će se Vučić opredeliti. Ni ja nisam bio za sankcije Rusiji na početku, ali su one sada čini se neminovne“, objašnjava.

(N1 Sarajevo, Foto: Beta)