Skip to main content

Tadić „brani“ Ustav od Vojvodine

Izdvajamo 13. sep 2011.
< 1 min čitanja

Predsednik Srbije Boris Tadić povodom usaglašavanja predloga zakona o javnoj svojini između republičke i pokrajinske vlade poručio je juče da neće potpisati nijedno protivustavno rešenje na štetu državnog integriteta.

Tadić je kazao da „pozdravlja demokratski dijalog Vlade Srbije i vojvođanske Vlade, ali ne i rešenja kojima bi se kršio Ustav“.

Predsednik Srbije je samo dan posle saopštenja iz Vlade Srbije da će pokrajinski amandmani na ovaj zakon biti usaglašeni u resornom ministarstvu i uneti u zakonski predlog, upozorio je da sva rešenja u zakonu o javnoj svojini treba da budu delotvorna i da obezbede poštovanje integriteta Srbije, ustavnih načela i zakonskih principa.

„Ja ću potpisati svako rešenje koje obezbeđuje integritet Srbije, ali neću potpisati nijedno rešenje koje ugrožava integritet i celovitost države“, rekao je Tadić.

Vlada Srbije saopštila je juče da će na osnovu sugestija vojvođanske administracije, uz konsultacije sa resornim ministarstvom, uložiti amandmane na zakon o javnoj svojini koji je u skupštinskoj proceduru, koje će automatski prihvatiti. Takav dogovor postigli su premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, a nakon skandaloznog otkazivanja sednice pokrajinskog parlamenta koji je juče  trebalo da raspravlja o amandmanima koje je pripremila Vlada Vojvodine. Tim amandmanima se, između ostalog, traži da se pokrajini prizna pravo svojine nad prugama i putevima drugog reda, kanalskom mrežom, te objektima koji su građeni sredstvima iz pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja.

(agencije, Autonomija)