Skip to main content

Svrgnuti predsednik Nigera međunarodnoj zajednici: Obraćam se svetu kao talac

Planeta 04. авг 2023.
< 1 min čitanja

„Čitav centralni region Sahelova mogao bi da padne pod ruski uticaj putem Vagner grupe, čiji se brutalni terorizam vidi u Ukrajini“

Vojnim pučem svrgnuti predsednik Nigera Mohamed Bazum pozvao je američku i „celu međunarodnu zajednicu“ da pomognu u vraćanju ustavnog poretka.

Bazum, za koga se nije znalo u kakvom je stanju od kada ga je vojna hunta zarobila, u autorskom članku za Vašington post napisao je da se svetu sada obraća kao talac i dodao da bi državni udar imao pogubne posledice po Niger, ali i ceo svet.

„Borba za naše zajedničke vrednosti, uključujući demokratski pluralizam i poštovanje vladavine zakona, jedini je način da se održivim napretkom pobedi siromaštvo i terorizam“, napisao je s vlasti zbačeni predsednik.

On je takođe upozorio da su vođe hunte koje su silom preuzele vlast povezane sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner, koja ima uticaja i u drugim državama regiona.

„Čitav centralni region Sahelova mogao bi da padne pod ruski uticaj putem Vagner grupe, čiji se brutalni terorizam vidi u Ukrajini“, napisao je Bazum.

Nema naznaka da je Vagner bio uključen u svrgavanje Bazuma, prema američkim izveštajima, ali je vođa Vagnera Jevgenij Prigožin opisao državni udar kao trijumf.

Juče su lideri vojne hunte najavili da povlače ambasadore Nigera iz Francuske, SAD, Nigerije i Togoa i da zatvaraju ambasade.

(Beta, Foto: Wikipedia)