Skip to main content

SVM za medije koji će izveštavati “u mađarskom duhu”

Autonomija 27. mar 2015.
< 1 min čitanja

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) saopštio je danas da “radi na spasavanju” mađarske redakcije Radio Subotice i dodao da je i dalje zainteresovan za razvoj medija na mađarskom jeziku i “u mađarskom duhu”.
“Radimo na izradi rešenja koja će spasiti regionalne i lokalne radio stanice koje emituju program na mađarskom jeziku, a pre svega mađarske redakcije Radio Subotice, najslušanije regionalnog radija na mađarskom jeziku”, naveo je SVM u saopštenju za javnost.
Dodaje se da će ta partija o o tim rešenjima “na vreme obavestiti javnost” i ocenjuje da je Nacionalni savet Mađara već godinama na meti nepravednih napada, koji dolaze od strane “takozvanih nezavisnih medijskih ličnosti” i partija koje su ”samo nominalno mađarske”.
Ocenjuje se i da bi bez angažmana Nacionalnog saveta Mađara, mediji poput dnevnog lista Mađar so ili nedeljnika Het nap prestali da postoje i ne bi dobijali “godišnju normativnu pomoć” od 100, odnosno 30 miliona dinara.
“SVM je, naravno, svestan toga da ovo bode oči mnogim navodnim mađarskim strankama i navodno nezavisnim strukovnim udruženjima, jer bi oni hteli da odlučuju u pomenutim oblastima”, navodi se u saopštenju.
Novinarska i medijska udruženja često su kritikovala nacionalne savete manjina, a naročito Nacionalni savet Mađara, da direktno utiču na uređivačke politike medija čiji su osnivači i da tako igraju ulogu političkih cenzora. Medijska koalicija je ove nedelje ponovila zahtev da se izmeni Zakon o nacionalnim savetima u delu koji se tiče medija, i to tako da se jasno definišu i obaveze a ne samo prava nacionalnih saveta kada su u pitanju mediji čiji su oni osnivači.
(Autonomija)