Skip to main content

Sviličić: Ovogodišnja selekcija je jedna vožnja kroz živote ljudi u bivšoj Jugoslaviji

Kultura 18. avg 2022.
2 min čitanja

Videćemo kako živi dezorjentirana mladost u Sloveniji, šta se događa s tinejdžerima u Makedoniji, a kako se od prve mladosti opraštaju Crnogorci. Zavirićemo u hrvatsko školstvo, te ispratiti kako je duboko potonula radnička klasa u Srbiji. Tu je i jedan opasni Stric, jedan Slovenac kojeg su hteli ubiti, te srpski narodni heroj iz Afrike, izjavio je hrvatski reditelj i scenarista Ognjen Sviličić najavljujući ovogodišnji leskovački festival filmske režije LIFFE .

Jedina manifestacja u regionu posvećena rediteljima, Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE , odvijaće se od 15. do 20. septembra, a pred publikom će biti izbor filmova koji je napravio Ognjen Sviličić. Selektor ovogodišnjeg, 15. festivalskog izdanja, svoju selekciju najavio je kao jednu vožnju kroz živote svih nas koji živimo u bivšoj Jugoslaviji.

Najavljujući svoj izbor filmova, jedan od najvažnijih i najangažovanijih filmskih autora u regionu, čija su ostvarenja prethodnih godina nagrađivana na festivalu LIFEE, istakao je „živost ovog prostora:

“Kao i uvijek, bivša Jugoslavija je filmski živa i pomaže nam da shvatimo kako smo, iako politički odvojeni, po duhu vrlo blizu. Ovi izvrsni filmovi će nam pokazati kako žive naši susjedi, a možda je najinteresantnije da ovogodišnja selekcija najviše pažnje posvećuje generaciji koja nikad nije živjela u Jugoslaviji, ali izgleda kao da je naša bivša država još uvijek tu, kao nešto što nas spaja kulturom i ne može se uništiti političkom odlukom”.

Ognjen Sviličić rođen je 1971 u Splitu, a popularnost bioskopske publike „od Triglava do Đevđelije“ doneli su mu filmovi „Da mi je biti morski pas” (1999), “Oprosti za kung fu” (2004), “Armin” (2007), “Dva sunčana dana” (2010), “Takva su pravila” (2014), i “Glas” (2019).

Sa ovim ostvarenjima osvojio je brojne nagrade na domaćim i svetskim festivalima (u Puli, Veneciji, na Berlinalu, u Karlovim Varima..).

Kao scenarista potpisao je filmove ”Što je Iva snimila” Tomislava Radića, “Put Lubenica” i “Metastaze” Branka Šmita, “Slovenka” Damjana Kozolea, “Bićemo prvaci sveta” Darka Bajića…

Film “Otac”, za koji je pisao scenario zajedno s rediteljem Srdanom Golubovićem, osvojio je nagradu publike na Berlinalu 2020. godine, a radio je i kao konsultant za mnoge evropske platforme za razvoj scenarija, kao što su First Film First, EAVE, Nipkow Program…

Sviličić je bio među onim javnim intelektualcima iz regiona koji su 2016. potpisali programatsko-protestni tekst, Deklaraciju o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca objavljenu 2017.

Ovogodišnje, 15. izdanje LIFFE odvijaće se u Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Leskovac, kao i na online platformi.

(Danas, Foto: FEST)