Skip to main content

„Svi patimo, a svinja Putin sedi u bunkeru“

Planeta 05. jan 2024.
3 min čitanja

"Rusija ne donosi ništa dobro, samo silovanja, pljačke, ubistva"

Kijev i Harkov su danima na meti najžešćih ruskih udara od početka rata. Mnogo zgrada je porušeno, ima desetine mrtvih i ranjenih. Reportaža iz gradova pod stalnom vazdušnom uzbunom.

Gomile šuta i uništenih automobila, savijenih vrata, bombardovanih garaža i pukotina na vodovodnim cevima iz kojih para šiklja u hladnoću.

Dan nakon najnovijih ruskih napada ljudi čiste i uklanjaju ruševine kako znaju i umeju, pa tako i ispred jedne višespratnice u centru Kijeva gde je pala raketa i ostavila duboki krater.

Nagorele crne kvadratne rupe tamo gde su nekada bili prozori. Zidovi kuće i stana su razvaljeni, otkrivajući ono što je do pre par sati bilo samo život. Kreveti, stolovi, računari, frižideri, odeća, bicikli, igračke – sve je to sada samo neuredna blatnjava gomila.

Ovde je povređeno gotovo 50 ljudi, a dvoje je poginulo.

Dovoljna je jedna raketa

Napad u utorak je trajao oko četiri sata, a posebno su na meti bili Kijev i Harkov. Mnogi su noć proveli u stanicama podzemne železnice ili u kupatilima ili tamo gde su zidovi jači.

Prema navodima Kijeva, ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane u utorak uveče oborio je oko sedamdesetak od stotinak ruskih projektila, uključujući i deset hipersoničnih projektila Kinžal.

No, dovoljna je jedna raketa da izazove veliku patnju i smrt. Od snažnog pritiska eksplozije razbijeni su i prozori i vrata u susedstvu. Stanovnici lopatama uklanjaju gomile razbijenog stakla i ruševina.

„Sve je bilo puno krhotina na podu“, kaže Jana Martštuk dopisnici nemačkog javnog servisa ARD. „Prozore smo već popravili.“

Plavokosa žena srednjih godina pokušava da osposobi malu kuhinju. „Uopšte nisam spavala“, kaže ona, sedajući na drvenu stolicu, bleda i nervozna.

Upravo je bila pila čaj u kuhinji, a nedugo nakon toga su stakla eksplodirala. „Srce mi je lupalo, popila sam lekove, plakala i tresla se“. Projektil je pao na susednu zgradu i Jana isprva nije znala da li joj je majka živa. Sada smiruje svoju majku.

„Svi patimo zbog jedne osobe, a Putin, ta svinja, toliko dugo sedi u svom bunkeru“, kaže. Rusija ne donosi ništa dobro, samo silovanja, pljačke, ubistva, priča ova žena. „Pre nije bilo važno da li je neko Rus, ali sada ih mrzim.“

Hiljade stanova usred zime bez prozora

Mnogi u Ukrajini su na izmaku snage. Rusija danima masovno napada dronovima i projektilima. Od utorka poslepodne u Kijevu i okolini poginulo je sedam osoba, a povređeno najmanje 49.

U Harkovu je jedna osoba poginula, a najmanje 52 su povređene, među kojima je i šestoro dece.

U ovom gradu na istoku Ukrajine, Anastazija (25) sedi na žutom koferu ispred ruševina svoje kuće: „Uvek sam se šalila da je naša kuća ostrvo sigurnosti jer smo uvek oko nas čuli eksplozije. Sada nas je pogodila i kuća je uništena. Hvala Bogu da nismo povređeni, to je najvažnije.“

Prema navodima regionalne vojne uprave, 12.000 prozora je razbijeno samo u Harkovu zbog talasa pritiska i još uvek traje saniranje štete nastale proteklih dana.

Potražnja za projektilima većeg dometa

Šef ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnij pohvalio je rad ukrajinskog sistema protivvazdušne odbrane. Kaže, i ruske supersonične rakete su obarane zapadnim sistemom Patriot.

Ukrajinski političari, između ostalih i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, ponovo su zatražili od saveznika dodatno naoružanje. Posebno još protivvazdušnih sistema, municije, ali i bespilotne letelice i rakete dometa trista kilometara.

Predsednik Volodimir Zelenski napisao je na Telegramu da je Rusija u proteklih pet dana ispalila najmanje 500 projektila i dronova na Ukrajinu. „Ruske rakete žele da unište sve živo, a Ukrajina nastoji da spasi što više života“, poručio je.

U međuvremenu, Jana Martštuk je u majčinom malom stanu prešla na svetsku politiku. Ukrajini bi, kako kaže, morale da pomognu Francuska, Nemačka, Velika Britanija i SAD.

„Zemlje NATO moraju pokazati čvrstinu, jer to je jedino što ruski predsednik Putin razume. Inače nećete platiti samo oružjem ili novcem, nego i krvlju svojih sinova, očeva i muževa. Baš kao i mi“, zaključuje ova žena.

(Dojče vele, foto: Beta-AP)