Skip to main content

Svetska banka: Šteta od ruske invazije u Ukrajini oko 60 milijardi dolara

Planeta 22. апр 2022.
2 min čitanja

Materijalna šteta ruske invazije po ukrajinskim građevinama i infrastrukturi dostigla je sumu od oko 60 milijardi dolara i povećavaće se kako se rat bude nastavljao, izjavio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

On je na konferenciji Svetske banke na kojoj su se razmatrale potrebe finansijske pomoći Ukrajini rekao da rane procene ne uključuju rastuće ekonomske troškove rata.

„Naravno da je rat još u toku, tako da ti troškovi rastu“, rekao je Malpas.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tokom virtuelnog obraćanja istakao da je zemlji neophodna pomoć od sedam milijardi dolara mesečno da bi nadoknadila ekonomske gubitke prouzrokovane ratom.

„Tolika novčana suma je potrebna jer je cilj ruske vojske da uništi sve objekte koji su ključni za ukrajinsku ekonomiju – železničke pruge, skladišta hrane i rafinerije. Invazijom na Ukrajinu Rusija ugrožava snabdevanje hranom na globalnom nivou, jer je blokirala luke u Crnom moru i onemogućila izvoz žitarica“, rekao je Zelenski.

U nedavnom intervjuu Glasu Amerike Asli Demirguč Kunt, glavna ekonomistkinja Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, izjavila je da je rat u Ukrajini izazvao, kako se izrazila, ogromne gubitke ljudskih života i humanitarnu krize.

“Takođe je izazvao ekonomsku katastrofu u Ukrajinu i Rusiji, a imaće i razorne ekonomske posledice u ostatku regiona Evrope i Centralne Azije”, rekla je Demirguč Kunt.

Kako je rekla, kriza utiče i na Zapadni Balkan gde su dva značajna rizika – poremećaji u snabdijevanju prirodnim gasom i usporavanje u eurozoni.

„Ovo je drugi veliki šok za region Evrope i Centralne Azije, koji je 2020. godine zbog pandemije pretrpeo recesiju od dva odsto. Sada, zbog rata, predviđamo pad od 4,1 odsto, što je dvostruko više. Neće samo Ukrajina i Rusija biti u recesiji, već i Belorusija, Moldavija, Tadžikistan, Kirgistan… Čak i ako izuzmemo Ukrajinu i Rusiju, u regionu će biti zabeležen rast od samo 2,2 odsto, a projekcije rasta za sve zemlje su smanjene zbog posledica rata. Već smo u produženoj recesiji“, navela je Demirguč-Kunt.

Rusija je Ukrajinu napala krajem februara i njena invazija imala je za posledicu hiljade ljudskih žrtava i izbegličku krizu u kojoj je, prema podacima Ujedinjenih nacija, Ukrajinu napustilo više od pet miliona građana.

Znatan deo međunarodne zajednice osudio je rusku agresiju i tu zemlju izložio oštrim sankcijama insistirajući da odustane od ratne kampanje protiv suseda.

(VOA, Foto: Beta/AP)