Skip to main content

SVETISLAV BASARA: Detant

Stav 15. феб 2013.
2 min čitanja

Jel vidite vi, cenjeni publikume, koliko je tačna izreka da lepa reč u gvozdena vrata otvara. Evo, na primer, Dačić se u Ružićevo ime izvinio DSS-u, a DSS je blagoizvoleo prihvatiti Dačićevo izvinjenje.
„Do sada je bila prava inflacija raznih izvinjenja na sve moguće adrese, a sada je ‘palo’ izvinjenje DSS-u”, trijumfalno je izjavio Koštuničin telal, mlađahni, a opet nekako starmali Petkovič, što je – pretpostavljam – istovremeno bio i poziv ostalim pravnim i privatnim licima da revidiraju stav i da se izvinu toj bajagi državotvornoj sekti. Ja, međutim, tvrdokorno ostajem na liniji Josifa Visarionoviča. I dalje mislim da bi tu stranku momentalno trebalo zabraniti, ako ni zbog čega, a ono zbog serije otimačina javne i privatne imovine i nekoliko (manje-više uspelih) pokušaja državnih udara. Da ne grešim dušu, zbog istih stvari bi trebalo zabraniti SVE ovdašnje stranke. Svanulo bi nam, tvrd vam stojim.
Ali nismo mi te sreće i zato nam je ovako kako nam je. A kako će nam biti, to sami Bog zna. Kad smo već kod izreka, poslovica i poskočica – dakle, kod same suštine srpske politike – nije zgoreg podsetiti se i one o vrani koja neće da vadi oko drugoj vrani, takoreći sestri. Hajde da to, ovako, u lafontenovskom raspoloženju, malo detaljnije razradimo. Ja, naime, čisto sumnjam da je gorepomenuti Ružić nešto slagao u Utisku nedelje. Prosto, nije tip čoveka koji bi izmišljao takve stvari. Pre će, dakle, biti da se čovek zaboravio i izlanuo. Jer kao što predsednik SPS-a već nekoliko godina obnaša dužnost policajnog popečitelja, tako je i visoki dužnosnik DSS-a svojevremno obnašao istu dužnost. A to će reći da i SPS i DSS po prirodi stvari raspolažu, da kažemo, interesantnim saznanjima o mutnim poslovima one druge vrane, to jest stranke.
I šta sad? Sada na delu imamo detant, ako niste zaboravili tu zvonku reč iz (zlatnog, avaj) perioda bipolarne podele sveta. Cenjenom mlađem publikumu, rođenom u posthladnoratovskom svetu, dužan sam pojašnjenje pojma detant, pa ću ga i pojasniti. Njihovim rečnikom, naravno. Detant, draga deco, to su vam dva moćna i prgava tipa koja prave sranja po kraju i koja bi najradije jedan drugom slomili vrat, ali nemaju muda da se sukobe jer nisu sigurni ko je jači. Zbog toga uredno ispoštuju jedan drugog, ali pod uslovom da se onaj drugi drugi nipošto ne meša u poslove onog prvog, pogotovo ne u unutrašnje, da ne kažem unutarstranačke. Jel vam sad jasno, srpska omladino, v čjom zdjes dejala?
(Danas)