Skip to main content

Svet za nas: Tražimo hitnu reakciju nadležnih povodom nasilja u školama

Građani 14. јун 2024.
2 min čitanja

"Dozovite se pameti! Šta čekamo? Novu tragediju i još jedan 3.maj?"

Roditeljski portal „Svet za Nas“ osudio je danas „nasilno i bahato ponašanje“ roditelja koji vrše pritisak na zaposlene u školama kako bi svojoj deci „sredili“ veće ocene i zatražio njihovo strogo sankcionisanje.

Kako se navodi u saopštenju, krajnje je vreme da se stane na put nasilju i ugrožavanju bezbednosti učenika i nastavnika u školama.

Uz apel nadležnima da je „neodgovaranje na nasilje takođe nasilje“, podsećaju da je za povrede koje je zadobila nastavnica, fizičke i psihičke, odgovorna majka, dok je za poruku koja će nakon ovakvog događaja biti poslata odgovorna država.

„Dozovite se pameti! Šta čekamo? Novu tragediju i još jedan 3.maj? Nemamo mi više vremena za čekanje, za nove radne grupe, projekte, seminare, razmišljanja“, poručuje se.

Ističe se i da je svaki kraj školske godine praćen ogromnim pritiskom na škole, a da su nastavnicima i svim zaposlenima u školama vezane „i ruke i noge“ jer su naterani da se bore kako znaju i umeju bez ikakve zaštite i
podrške sistema.

„Zato nam najbolji nastavnici odlaze iz škola. Ko će i čemu učiti našu decu? Tiktokeri i rijaliti zvezde kod kojih i sami gostujete? Da li su to sistemi vrednosti za koje se zalažemo“, pita se ovaj portal.

Ocenjuje se ida svi hvalospevi vlasti o napretku Srbije padaju u vodu ako se urušava najvažniji resurs
budućnosti, a to je sistem obrazovanja.

„Škola mora da bude najbezbednije mesto na svetu. Pravo svakog deteta je da dobije adakvatno i najbolje moguće obrazovanje koje će se odvijati u sigurnom i bezbednom okruženju. Ni roditelji, ni deca, a ni nastavnici ne mogu da sagrade takvo okruženje bez podrške sistema“, dodaje se.

Ističe se i da škola nije mesto za „političke razmirice, partijske knjižice, sveprisutne podele“.

Neophodni su adekvatni uslovi za rad – prostorni, higijenski, ljudski resursi i odeljenja sa najviše 25 učenika, ali i zaštita prava svakog nastavnika i zaposlenog u školi, jasan pravilnik ponašanja za sve učesnike obrazovnog procesa koji će se dosledno i bez izuzetka primenjivati i nultu toleranciju na bilo koji vid nasilja u školama“.

„Dužni ste da obezbedite navedene uslove rada u svim školama. Dužni ste da reagujete na svaki
vid nasilja u školama“, poručuju iz portala „Svet za nas.

(Autonomija)