Skip to main content

SVENKA SAVIĆ: Igre se odigravaju negde izvan nas

Stav 29. apr 2019.
2 min čitanja

Danas je Međunarodni dan igre, dan koji može biti povod za razne vrste sumiranja, nakon toga što je poruka Ane Pavlović tako poetično zazvučala u javnosti.

Podsećam da su upravo u povodu ovog svetskog dana objavljene četiri nove poštankse markice baletskih umetnica: Mage Magazinović, Smiljane Mandukić, Jovanke Bjegojević, Dušice Sifnios, što smo predložile Vera Obradović i ja, u povodu upravo ovog svetskog događaja i završenog projekta o znamenitim ženama na poštanskim markama u Srbiji. Projekat smo ostvarile volonterski.

U ovoj sezoni su u Baletu Srpskog narodnog pozorišta izvedene dve baletske premijere, jedna je namenjena deci (Pinokio), druga odraslima (Vragolanka). Za više premijera nije bilo novca, ali nije bilo ni prostora da se te predstave igraju pred publikom jer je prosek tri baletske predstave mesečno tokom 10 meseci, odnosno 30 predstava u jednoj sezoni.

Nema više ni finansija, a ni slobodnog prostora pozornica. Balet se retko vidi na sceni.

Srpsko narodno pozorište je izdalo tri nove knjige u ovoj sezoni (2018.) “iz istorije našeg pozorišta” vezane za Dramu: Suton vojvođanske pozorišne tradicije, Marka Maletina; Dnevnik predstava novosadskih pozorišta: 1919-1941 Pavla Jeftića i Sećanje na staru kuću – Prikazi iz časopisa “Pozorište” SNP, Marine Tatić Lozjanin. Ni jedna knjiga iz domena baleta nije objavljena iako su bile u ponudi i iako dogodine obeležava 70 godina postojanja. A kritike neka procene vrednost objavljenih izdanja.

Istovremeno je, u okviru repertoara novosadskog baleta gostovala u aprilu Drezden Frankfurt kompanija igre, kao deo 16. Beogradskog festivala igre kojim rukovodiAja Jung. I nemojte pitati koliko je para iz Pokrajine i Grada otišlo na tu predstavu!

Novosadski balet, međutim, nije imao prilike da se pojavi na tom Festivalu za 16 godine njegovog postojanja.

Zar nije učinkovitije da Pokrajina i Grad pomažu Balet SNP-a da bude dovoljno dobar da ga BFI uvrsti u svoj program i time pokaže da smo na svetskom nivou, umesto što ugosti za jedno veče samo jednu predstavu koju vidi oko 560 gledalaca u sali SNP?

Tako smo na Međunarodni dan igre tužni, jer igre se odigravaju negde izvan nas.

(Autonomija)