Skip to main content

Svenka Savić dobitnica priznanja ‘Đorđe Subotić’ Saveza antifašista Vojvodine

Građani 26. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Borkinja protiv fašizma i svih ekstremnih ideologija"

Dobitnica Nagrade „Đorđe Subotić” Saveza antifašista Vojvodine za 2022. godinu je prof. dr Svenka Savić, emerita, saopšteno je iz te organizacije.

“Prof. dr Svenka Savić, emerita, dosledno se suprotstavlja svakoj nacionalnoj, rodnoj, verskoj, ideološkoj, političkoj i svakoj drugoj isključivosti. Aktivno podržava ideju stvaranja građanskog društva u Srbiji i AP Vojvodini, kao društva lišenog nacionalne i rodne suprematije, odnosno društva jednakih šansi za sve. U kontinuitetu podržava i učestvuje na antifašističkim skupovima i promoviše antifašizam kao ideju na kojoj je stvorena savremena Evropa”, navodi se u obrazloženju odluke.

Dodaje se da je Svenka Savić i osnivačica Udruženja za ženske studije i istraživanja u Novom Sadu i jedna od osnivačica Centra za rodne studije u Beogradu, te Centra za rodne studije Asocijacije centara za interdisciplinarna i multidisciplinarna istraživanja pri Univerzitetu u Novom Sadu, kao i Škole romologije na Univerzitetu u Novom Sadu.

Borkinja protiv fašizma i svih ekstremnih ideologija, koji su danas toliko prisutni na političkoj i javnoj sceni, kao što je to prof. dr Svenka Savić, emerita, svojim delovanjem nam ukazuju na jedini mogući put”, poručio je Savez antifašista Vojvodine.

(Autonomija)