Skip to main content

Sve veća psihoza na ruskoj televiziji: “Moramo ostati u Ukrajini 40 godina”

Planeta 16. apr 2022.
3 min čitanja

Kako u Ukrajini ide sve gore po Rusiju, koja ga i dalje formalno zove “specijalnom vojnom operacijom”, tako je ruska režimska propaganda usmjerena protiv Ukrajine sve agresivnija i sumanutija – iako je prilično ekstremna bila i prije rata.

Ta se ratnohuškačka propaganda posebno ističe na ruskoj državnoj televiziji Rosija 1, odnosno na njenim notornim debatnim emisijama koje se čine kao svojevrsni miks američkog Fox Newsa i srpskog TV Happy u svojim najgorim izdanjima, uz dozu Alexa Jonesa i njegovog InfoWarsa. Tako barem misli i novinarka američkog portala Daily Beast Julia Davis, specijalizirana za praćenje ruskih medija.

“Da su Info Wars i Fox News imali bebu, to bi jako sličilo ruskoj državnoj televiziji. Ovdje pokušavaju objasniti što se dogodilo u Kramatorsku okrivljujući za to Ukrajinu, SAD, UK, EU i njihove zajedničke ‘sotonističke planove’ za ‘hibridni Drugi svjetski rat’ protiv jadne nevine Rusije”, komentirala je uz objavu isječka u kojem su gosti u dotičnoj emisiji prošli tjedan raspravljali o raketnom napadu u Kramatorsku. U njemu je, podsjetimo, ubijeno 57 civila koji su na željezničkoj postaji čekali evakuaciju iz tog ukrajinskog grada, uglavnom žene i djeca.

“Ovo je sotonizam, scenarij se piše u Londonu, odobrava u Washingtonu”

Tu su se, očito, nadmetali tko će biti više zgrožen ukrajinskim optužbama da su Rusi raketirali ovu postaju i militantniji u odgovoru na optužbe, ali jedan gost je očito nadmašio sve ostale.

“Ne mislim da je ovo bezumlje, kako vi kažete. Ovo je, specifično, sotonizam. Ovo je točno ono što se zove sotonizam. To je sotonizam, to je (postavljanje) naopako. Njih nije briga, razumijete?” rekao je o ukrajinskim optužbama za ratni zločin, na koji ruska strana odgovara tvrdeći da su Ukrajinci zapravo ispalili projektile na vlastite civile.

Po njegovoj teoriji zavjere, naravno, nije samo Ukrajina ta koja podvaljuje “provokacije” Rusiji, nego “specijalisti izvjesne službe u Londonu”, koji Kijevu “pišu scenarije” koje onda odobrava Washington, a osigurava Bruxelles.

“Treba izbrisati ideju bivanja Ukrajincem, ona truje slavenski narod 100 godina”

No idućih dana retorika na Rosiji 1 otišla je još dalje i, kako Davis s dobrim razlogom kaže, postala genocidna. Jedan gost tako je ovog tjedna izrazio svoje slaganje – ne poricanje – s tvrdnjom američke zamjenice ministrice vanjskih poslova Victorije Nuland da ruski predsjednik Vladimir Putin vrši genocid te da je njegov “evidentni cilj izbrisati ideju bivanja Ukrajincem”.

“Ja se slažem s Victorijom Nuland, to je genijalno. Ta ideja treba biti izbrisana, od početka do kraja. Ona truje živote slavenskog naroda već 100 godina. Ruskom narodu je rečeno: sad ćete odjednom biti Ukrajinci, iako je samo to ime uvredljivo”, objasnio je ovaj gost svoje viđenje rješenja ukrajinskog pitanja.

“Govorim o ukrajinstvu, o ideji bivanja Ukrajincem, o ideji da je jednom od ruskih naroda rečeno da nisu Rusi. Morate mrziti Ruse i boriti se protiv njih. Tu ideju treba potpuno zatrti i za taj posao će trebati puno vremena”, zaključio je ovaj gost potpuno ignorirajući povijest ukrajinske državnosti koja seže u 10. stoljeće, kao i višestoljetnu povijest ruskih pokušaja zatiranja ukrajinskog nacionalnog identiteta, kulture i jezika.

U još jednom isječku, odnosno kompilaciji isječaka koje je objavila Davis, niz gostiju na Rosiji 1 iznijeli su isti genocidni stav o tome da Ukrajinci nemaju pravo postojati kao zasebna nacija jer su zapravo Rusi – što je stav koji je i sam Putin više puta izrazio.

“Moramo ostati u Ukrajini 30-40 godina i iskorijeniti tu bolest”

“Naš cilj nije da napustimo (Ukrajinu). I možemo dati preciznu prognozu da ćemo morati ostati u Ukrajini 30 do 40 godina. Kad izmijenimo dvije generacije (Ukrajinaca), i iskorijenimo tu bolest (ukrajinskog patriotizma), onda ćemo vidjeti što dalje”, grmio je tako jedan general s tri zvjezdice.

“Ne bi smjelo biti nikakvih ukrajinskih nacionalnih simbola. Ruske zastave se vijore, zastava slobode (zastava Sovjetskog Saveza koji je pobijedio nacističku Njemačku u Drugom svjetskom ratu), provodimo denacifikaciju”, rekao je drugi gost, dok je televizija iza njega puštala kadrove ruskog oklopnog vozila koje vijori crvenu sovjetsku zastavu – u Ukrajini 2022., ne 1945.

“Hoće li trebati 15-20 godina ili više, vrijeme će pokazati. Bilo kako bilo, oni ostrašćeni banderovci koji su pobjegli u zemlje NATO-a neće se smjeti vratiti na teritorij zemlje koja se trenutno zove Ukrajina”, objašnjavao je profesorskim tonom ovaj gost, misleći valjda na milijune žena i djece koji su pobjegli diljem Europe pred ruskim “denacifikatorima”, uključujući u Hrvatsku.

“Denacifikacija se provodi tako da se glave kotrljaju”

“Ako ostavimo ovaj kancerozni tumor, čak i njegov maleni dio, on će opet sve inficirati. Možemo ga denacificirati samo tako da idemo do kraja, do granice s Poljskom. Nema druge opcije”, objasnio je treći.

“Denacifikacija se provodi tako da se glave kotrljaju”, ubacila se u riječ, sa svojom genocidnom fantazijom, Margarita Simonjan, glavna urednica Russia Todaya. Simonjan je redovita voditeljica ove emisije, uz svog kolegu Vladimira Solovjova.

Podsjetimo, Solovjov je nekidan u istoj emisiji izveo bizarni performans u kojem je urlao ili pjevao (teško je reći) da proklinje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao “jeftinog vraga” i “nevjernika” i škrgućući zubima tvrdio kako se u Rusiji svi slažu da treba “dokrajčiti nacistički ološ” koji se bori protiv ruskih “pravoslavnih ratnika” u Ukrajini.

“Tvoja sotonistička, nacistička vlast je bezbožni neprijatelj Ukrajine”, režao je Solovjov.

(Petar Stošić, Index / Foto: Index / screenshot Twitter)