Skip to main content

Sve medije kontrolišu talibani, kažu izbegli novinari iz Avganistana

Planeta 31. jan 2023.
2 min čitanja

Novinar iz Avganistana Ahmad Shaker, koji je utočište našao na Kosovu, izjavio je da se njegova zemlja, a posebno medijski radnici, nalaze “u jadnom stanju”.

“Mediji nisu slobodni i u svakom postoji predstavnik talibana koji ih kontroliše. Oko 60 odsto (medijskih kuća) je prinuđeno da se zatvori, a novinari da napuste Avganistan”, rekao je on 31. januara na konferenciji za novinare u Prištini.

Prva četiri avganistanska novinara su 30. januara smeštena na Kosovu, mesec dana nakon što je Vlada Kosova odobrila odluku da im se pruži utočište.

Udruženje novinara Kosova je ranije najavilo dolazak novinara iz Avganistana u Prištinu, čiji je smeštaj obezbeđen u okviru programa “Boravak novinara – Kosovo”.

Shaker je ocenio da u njegovoj zemlji nema slobode medija nakon dve decenije kao posledica dolaska talibana na vlast u leto 2021.

Naglasio je da je bezbednost novinara u Avganistanu ugrožena i da je većina njih napustila zemlju.

“Neki su uspeli da pobegnu u zapadne zemlje, ali neki su otišli u Iran, Pakistan i okolne zemlje i žive u nepovoljnim uslovima”, rekao je Shaker.

Na konferenciji za medije je prisustvovalo još troje njegovih kolega koji su utočište našli na Kosovu.

Novinarka Amina Omid – glavna urednica jednog lista u Avganistanu – je navela da je u njenoj zemlji postalo “uobičajeno pretiti novinarima koji su pisali protiv talibana”.

Rekla je i da je ona, kao glavna urednica, dobijala puno više pretnji.

Talibani su, mesec dana od dolaska na vlast, zatvorili njen medij a kancelariju u kojoj se nalazila redakcija pretvorili u policijsku stanicu, dodaje.

Novinar Raifullah Nikzad je poručio da je srećan što je utočište našao na Kosovu ali je izrazio zabrinutost za porodicu koja je ostala u Kabulu.

Vlada Kosova je 28. decembra 2022. odobrila budžet od 30.000 evra za prihvat avganistanskih novinara.

Vlasti su saopštile da će Kosovo primiti pet novinara iz Avganistana i da će tu moći da borave dve godine. Izdvojiće i dodatna sredstva kako bi im bio obezbeđen stan, mesečna plata, zdravstveno osiguranje.

Nakon što su talibani ponovo preuzeli vlast u avgustu 2021., Kosovo je na zahtev Sjedinjenih Država prihvatilo izbeglice iz Avganistana.

Utočište na Kosovu je privremeno našlo njih oko 2.000.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta)