Skip to main content

Sutra u Novom Sadu protest Sve mora da stane!

Građani 07. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Traži se institucionalna odgovornost i smena ministra policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, kao direktno odgovornih 'za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih'".

Više opozicionih partija, organizacija civilnog društva i aktivista pozvalo je danas građane na protest pred Gradskom kućom na Trgu Slobode u 18 časova.

U pozivu ocenjuju da građanima Srbije preostaju samo dve mogućnosti – da sede kod kuće, gledaju „lažove i inspiratore nasilja“ na Pink i Hepi TV, i čekaju sledeću tragediju ili da isprave kičmu, podignu glavu i glas, i kažu „Sve mora da stane!“.

Dodaju da opcija „ne tiče me se“ ne postoji.

„Pružamo punu podršku centralnom protestu u Beogradu ‘Srbija protiv nasilja’ i pozivamo građane širom zemlje da se samoorganizuju u svojim sredinama i solidarno ohrabre svoje sugrađane u zahtevanju odgovornosti ljudi bliskih vlastima i onih na vlasti koji snose odgovornost za trenutno stanje u društvu i raspad sistema“, dodaje se u pozivu.

Među zahtevima koje su postavili su smena Saveta REM-a, kao i gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Takođe, traže oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama „koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje – Pink i Hepi TV„, zatim hitno ukidanje rijaliti programa, te institucionalnu odgovornost i smenu ministra policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, kao direktno odgovornih „za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih“.

Traže i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojem bi se razmotrila odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

Poziv na protest zajednički potpisuju: Bravo!, Centar za interkulturnu komunikaciju, Demokratska Stranka, Europolis, Most Solidarnosti, Narodna Stranka, Nova – Da se struka pita, OSA, Savez antifašista Vojvodine, SRCE – Srbija Centar, Šodroš Survivor Kamp, Vojvođanska politikološka asocijacija, Zajedno! i Zelena mreža Vojvodine.

(Autonomija, foto: Bravo!)