Skip to main content

Sutra blokada Novog Sada?

Info 08. јун 2011.
< 1 min čitanja

Radnici „Bačkaputa“ najavljuju da će u četvrtak izvesti tešku mehanizaciju na ulice i blokirati prilaze Novom Sadu.

Kako za 021 kaže predsednik sindikata u ovoj firmi Đuro Trivunović, radnici ovog nekad uspešnog preduzeća razmatraju i opciju da blokiraju auto-put.

„Sutra ćemo blokirati prilaze sa severne strane, odnosno puteve Novi Sad-Temerin i Novi Sad-Sirig. Ukoliko ne nađemo zajednički jezik sa državom, narednih dana će biti blokirani svi prilazi gradu, uključujući i auto-put. Ljudi su gladni i spremni smo na sve – i na intervencije policije i na hapšenja, na sve“, kaže Trivunović za 021.
Prema njegovim rečima, država je nakon hapšenja vlasnika „NIBENS“ grupe Mila Đuraškovića stala na stranu banaka, kojima zbog ugovora ne odgovara raskidanje privatizacije. S obzirom na to da dugovi rastu, a „Bačkaput“ od sredine prošlog meseca ne radi, Trivunović kaže da su radnici ove firme morali fizički da blokiraju imovinu preduzeća kako je se banke ne bi dočepale. „Sumnjamo u svaku instituciju. Banke lobiraju kod države kako kriminalni ugovor o privatizaciji ne bi bio raskinut, samo traže bilo koji način da iščupaju poslednji dinar iz preduzeća, a radnici i naši životi im nisu ni na kraj pameti“, očajan je ovaj sindikalac.
„Preduzeće „Vojvodinaput-Bačkaput“ je privatizovano pre šest godina kao akcionarsko društvo, kada je većinski vlasnik postao nedavno uhapšeni Milo Đurašković. Prema rečima sindikalaca, većinski vlasnik je od 2009. počeo nekontrolisano da zadužuje preduzeće, podiže hipoteke i zalaže imovinu firme, tako da je sadašnji dug višestruko veći od procenjene tržišne vrednosti preduzeća.

 

(Radio021)