Skip to main content

Sutra 63. godine od proboja Sremskog fronta

Autonomija 11. апр 2008.
< 1 min čitanja

U sklopu obeležavanja 63. godišnjice proboja Sremskog fronta u organizaciji ministarstava rada i odbrane u subotu će u spomen kompleksu u Adaševcima kod Šida biti odata počast borcima Jugoslovenske armije i njenih saveznika.
„Borci JA i njeni saveznici su posle višemesečnih borbi i uz izuzetno velike žrtve probili višestruke neprijateljske linije i suštinski doprineli uspešnom okončanju borbi za konačno oslobođenje zemlje u Drugom svetskom ratu“, navedeno je u saopštenju Ministarstva za rad.
Bitka je vođena 175, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945, a sa obe strane učestvovalo oko dve stotine pedeset hiljada vojnika. Na Sremskom frontu je poginulo trinaest i po hiljada jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, hiljadu sto pripadnika Crvene armije, šest stotina trideset pripadnika bugarske Narodne Armije i stotinu šezdeset tri Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.
Na strani neprijatelja, poginulo je oko trideset hiljada vojnika.
Na sutrašnjoj svečanosti u Adaševcima zvanicama i građanima će se obratiti ministar kulture Srbije Vojislav Brajović i učesnica borbi na Sremskom frontu narodni heroj Danica Milosavljević.

(Beta)