Skip to main content

Suđenje Dragani Arsić: Novinari udaljeni iz sudnice

Građani 17. maj 2022.
2 min čitanja

"Novinare i javnost je pravosudna straža legitimisala prilikom udaljenja, što nije dozvoljeno"

Novinari i građani, uključujući novinarku 021.rs Draganu Pricu Kovačević, udaljeni su sa suđenja aktivistkinji Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragani Arsić po tužbi suvlasnice Galensa.

Suđenje nije bilo zatvoreno za javnost. Ročište je ubrzo nakon odluke sudije da izbaci javnost, odnosno da ograniči prisustvo javnosti, i odloženo, što je drugo po redu odlaganje.

Javnost je isključena nakon što je pravni zastupnik suvlasnice Galensa Sanje Petrić, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici.

Novinare i javnost je pravosudna straža legitimisala prilikom udaljenja, što nije dozvoljeno.

Advokat odbrane Mihailo Pavlović rekao je za 021.rs nakon izlaska iz sudnice da je sutkinja krenula od toga da je imala nameru da isključi javnost, odnosno da pusti samo troje ljudi unutra, iako je u sudnici bilo još slobodnih mesta.

„Onda smo se mi protivili i tražili veću sudnicu, pogotovo zato što to nije preduslov za isključenje. Preduslov je postojanje internog akta koji to zabranjuje. Sud nema takav interni akt. Zakon daje samo preporuke ne obaveze“, istakao je Pavlović.

Kako je naveo, i suprotna strana se, na kraju složila sa time da je neophodna velika sala.

„Onda se suprotna strana složila, privatna tužilja i njen advokat su shvatili da odluka o isključenju javnosti ne bi mogla da opstane u drugostepenom postupku i iz tog razloga su se i oni složili da tražimo veliku salu gde će zainteresovana javnost moći da prisustvuje sledećem suđenju. Tako da je to suđenje odloženo, dok se ne obezbedi velika sala„, objasnio je.

Udaljenje novinara iz suda okarakterisao je kao „teratralno“.

„Ja iskreno nisam video da je iko fotografisao. Nisam siguran da je iko to zapazio. Nije mi baš najjasnije u kom svojstvu pravosudna straža može da legitimiše ljude po osnovu. Ona ima pravo da u granicama zakona za samu instituciju legitimiše, odnosno samo za ulazak u sud“, zaključio je.

Sledeće ročište, po ovoj tužbi, održaće se u prvoj polovini juna, a tačan datum još uvek nije poznat.

Petrićeva se nije pojavila na prethodnom ročištu 4. maja iz zdravstvenih razloga.

Inače, reč je o ukupno pet tužbi Petrićeve protiv aktivistkinje Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“, samog pokreta i udruženja građana „Fruškać“. Advokat odbrane Mihailo Pavlović smatra da je reč o klasični SLAPP tužbama kojima uticajni pojedinci, u nameri da se odbrane od pritisaka, zatrpavaju one koji ukazuju na sumnje u njihovu zakonitost poslovanja.

Petrić traži 800.000 dinara naknade, između ostalog i za pretrpljenu duševnu bol.

(021, foto: Pixabay)