Skip to main content

Sud u Hagu smanjio kazne zatvora Gucatiju i Haradinaju

Jugoslavija 02. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Gucati i Haradinaj uhapšeni su u Prištini 25. septembra 2020. godine, a u pritvorski objekat Specijalizovanih veća prebačeni su 25. i 26. septembra"

Apelacioni sud u Hagu smanjio je za po tri mjeseca zatvorske kazne bivšem predsjedniku Udruženja ratnih veterana OVK-a Hysniju Gucatiju i potpredsjedniku udruženja Nasimu Haradinaju, koji su osuđeni za ometanje rada suda.

Žalbeno vijeće smanjilo je kaznu obojici sa četiri i po godine zatvora na četiri godine i tri mjeseca, a u kaznu je uračunato vrijeme koje su njih dvojica proveli u pritvoru od septembra 2020. godine, prenosi Anadolija.

Uhapšeni u septembru 2020.

Optuženi Gucati i Haradinaj proglašeni su 18. maja 2022. godine krivim po tački jedan optužnice za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnim prijetnjama, po tački dva optužnice za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti učestvovanjem u zajedničkom djelovanju grupe, po tački tri za zastrašivanje u toku krivičnog postupka, po tački pet optužnice za povredu tajnosti postupka neovlaštenim otkrivanjem tajnih informacija i po tački šest za povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem identiteta i ličnih podataka zaštićenih svjedoka.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su u Prištini 25. septembra 2020. godine, a u pritvorski objekat Specijalizovanih veća prebačeni su 25. i 26. septembra.

Obojica su se izjasnila da nisu krivi po tačkama optužnice.

(Al Jazeera, foto: )