Skip to main content

Sud: Petrić ne uživa sudsku zaštitu za uvrede

Vojvodina 29. дец 2022.
2 min čitanja

"Sud smatra i da su motivi aktivista OŠFG bili 'više nego jasni', da su oni 'postupali sa namerom da štite javno dobro', kao i da niko od njih nije imao ništa lično protiv supružnika Petrić"

Osnovni sud u Novom Sadu odbio je, u prvostepenoj presudi, tužbeni zahtev vlasnika kompanije „Promist“ Nebojše Petrića protiv aktiviskinje pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) Dragane Arsić, kojom je u ime nadoknade nematerijalne štete traženo 800.000 dinara.

Petrić, koji je i suvlasnik kompanije „Galens“, tražio je da mu tužena na ime naknade nematerijalne štete po osnovu duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda isplati 400.000 dinara, zbog pretrpljenog straha 200.000 dinara, a zbog povrede sloboda i prava ličnosti – povrede prava na imovnu, dodatnih 200.000 dinara.

Tužba se odnosi na protest organizovan 9. oktobra 2021. godine kada je tužena „podstrekavala, podsticala i usmeravala na rušenje i uništavanje ograde“, zauzela privatni posed tužioca i njegove supruge tako što je presekla ogradu, naprasvila prolaz i omogućila većem broju građana „protivpravno zauzimanje zemljišta“.

Sa druge strane, aktivisti su organizovali protest tvrdeći da Petrići uzurpiraju prostor Nacionalnog parka „Fruška gora“ i da, suprotno zakonu, ograđuju svoje parcele koje delom obuhvataju šumu i planinarske staze.

U presudi, u koju je agencija Beta imala uvid, između ostalog navodi se stav suda po kojem je „bilo sasvim očekivano“ da će javnost ili građani koji se bore za očuvanje životne sredine „reagovati iskazivanjem revolta i oštrog negodovanja i kritike“ prema onima koji su ogradu postavili, kao i onima koji dopustili da se ona postavi.

Sud u presudi ističe da je Petrić poznata javna ličnost koja mora „u određenoj meri trpeti i negativne kritike drugih članova društva, bez obzira na njihovu istinitost“.

„Tužilac je široj javnosti postao poznat još ranije, ili on lično, ili preko društava čiji je vlasnik, odnosno suvlasnik, kada je gradio objekte na mestima za koje gradnje postoji negativan stav javnosti, kako zbog kulturno-istorijskog i ekološkog značaja objekata koje je rušio, ili zbog mesta na kojima je gradio“, navodi se između ostalog u presudi.

Takođe, sud smatra i da su motivi aktivista OŠFG bili „više nego jasni“, da su oni „postupali sa namerom da štite javno dobro“, kao i da niko od njih nije imao ništa lično protiv supružnika Petrić.

Sud je prihvatio navode da se zbog predmetnih događaja tužilac osećao poniženo, kao i da mu je usled objava na fejsbuk stranici i u medijima povređeno dostojanstvo, te da je „za njegovu porodicu i pleme iz kojeg potiče to velika sramota i uvreda„.

„Sud smatra da uvrede koje su nanete tužiocu nemaju takav značaj da bi uživao sudsku zaštitu, posebno imajući u vidu da tužena nije imala nameru njemu da nanese štetu“, stoji u presudi.

Dodaje se i da je Arsić sve izrekla „s jasnom namerom da se skrene pažnja javnosti, da se zaštiti Nacionalni park Fruška gora“, kao prirodno i javno dobro, kao i da je tužena „bila motivisana postupanjem državnih institucija koje po njenom mišljenju nisu postupale zakonito“.

Podsetimo, ovo je jedan od pet postupaka koje je bračni par Petrić pokrenuo protiv Dragane Arsić i drugih aktivista OŠFG, za istu protestnu šetnju.

Prethodno je, krajem novembra, Sanja Petrić povukla krivičnu tužbu kojom je traženo godinu dana zatvora za Arsić.

Odbrana je sve vreme tvrdila da su u pitanju takozvane SLAPP tužbe (Strategic Lawsuit Against Public Participation) kojima je jedini cilj da se aktivisti zastraše.

(Autonomija)