Skip to main content

Sud časti NDNV-a osuđuje praksu neetičkog izveštavanja o osobama preminulim od suicida

Aktuelno 14. dec 2021.
2 min čitanja

Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) smatra neprihvatljivim način na koji pojedini mediji krše Kodeks novinara Srbije, izveštavajući o 21-godišnjoj influenserki koja je preminula od suicida.

„Etički je zabrinjavajuće i nedopustivo izveštavanje o detaljima tragedije javne ličnosti, kojima su se poslednjih dana bavili tabloidi“, poiše u saopštenju NDNV-a tim povodom.

Upozorili su da urednici medija i novinari moraju imati u vidu da sadržaje koje plasiraju čitaju i maloletne osobe i mladi koji nisu u dovoljnoj meri medijski pismeni, što svakako može imati uticaja na kreiranje njihovih stavova, a može izazvati i određene neželjene posledice.

„Podsećamo medije da je Kodeks novinara Srbije izričit u poštovanju privatnosti žrtve tragičnog događaja. Novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ukoliko se otkriju osetljive informacije. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da greška državnih organa ne podrazumeva „dozvolu“ za kršenje etičkih principa profesije, te da novinari prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima moraju da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima pišu.

„Prekršene su takođe odredbe etičkog Kodeksa koje nalažu da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije“, piše u saopštenju.

Veličanje žrtve samoubistva kao mučenika i predmeta javne pohvale može sugerisati podložnim osobama da njihovo društvo ceni suicidno ponašanje. Umesto toga, naglasak bi trebalo da bude na žaljenju zbog smrti te osobe – navodi se u priručniku Svetske zdravstvene organizacije Prevencije samoubistva za stručnjake zaposlene u medijima.

Sud časti NDNV je podsetio da su mediji dužni da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice, te da je nedopustivo odbacivanje profesionalnih standarda iz lukrativnih razloga.

(Autonomija)