Skip to main content

Sud BiH: Po pet meseci zatvora “ravnogorcima” za izazivanje mržnje

Jugoslavija 22. jun 2022.
2 min čitanja

Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine donelo je drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet meseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Apelaciono veće je u nepravosnažnoj presudi, koju je danas izrekla sutkinja Azra Miletić, utvrdilo da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu “ravnogoraca” u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pevajući pesme koje u svom tekstu pozivaju na pretnju i nasilje, počinili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Suđenje im je počelo u julu 2021. godine, a prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ih je optužbe da su se okupili u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Sladojević je tada oslobođen da se kao predsednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksić je, prema ranijoj presudi oslobođen optužbe da se, nakon što mu je na lokalitetu “Draževina” raport predao Sladojević, prisutnima obraćao rečima “Braćo ravnogorci, braćo četnici”, pri čemu su pristuni koristili terminologiju koja izaziva strah, dok se sa razglasa puštala pesma “Sprem’te se, sprem’te, četnici”.

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pevanjem pesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava pretnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mesta.

Na drugostepenu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestepenom veću Suda BiH prenosi Detektor.ba.

(N1 Sarajevo, Foto: Alen Bajramović RSE)