Skip to main content

Sud BiH odredio pritvor Milomiru Savčiću, ali policija ne zna gdje je

Jugoslavija 10. avg 2021.
< 1 min čitanja

Sudska policija Bosne i Hercegovine nije pronašla Milomira Savčića, optuženog za genocid u Srebrenici, nakon što mu je Sud BiH u ponedjeljak odredio pritvor zbog “medijskih istupa i iznošenja činjenica o predmetu”.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je za Radio Slobodna Evropa da je naredba Suda za lišenje slobode Savčića stigla Sudskoj policiji oko 16 sati u ponedjeljak. Policija je bila na njegovoj kućnoj adresi iza 21 sat. Nisu ga našli.

„Zvali su ga na telefon, ne javlja se. Pitali su advokata, ne zna gdje je. Probat će opet danas”, rekao je Grubeša.

Sud BiH potvrdio je 13. januara 2020. godine optužnicu u predmetu protiv Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije entiteta Republika Srpska, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid.

Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 10. februara 2020. godine Savčić se izjasnio da nije kriv. Izrečena mu je zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava.

Tužilaštvo je u međuvremenu zatražilo pritvor za Savčića, zbog “medijskih istupa i komentiranja događaja u vezi sa sudskim predmetom”.

Tužilaštvo je navelo četiri Savčićeva medijska istupa u kojima je prekršio mjere.

(Al Jazeera, foto: N1)