Skip to main content

Šućurović: Od Pokrajinske vlade ni dinara u rebalansu za „gašenje požara“ od suše

Info 19. avg 2022.
< 1 min čitanja

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Saša Šućurović pitao je danas predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i njegov kabinet zašto vlada na jučerašnjem zasedanju u rebalansu budžeta nije izdvojila deo novca za ublažavanje posledica suše.

„Potpuno je neverovatno da u danima kada se poljoprivrednici bore za golu egzistenciju i opstanak poljoprivrede Pokrajinska vlada ni jednom rečju ne pomene ovu goruću temu i ne izdvoji deo sredstava da se ’ugasi požar’“, naveo je Šućurović u saopštenju za javnost.

Pokrajinska vlada utvrdila je juče predlog rebalansa budžeta Ap Vojvodine koji iznosi 95,16 milijardi dinara, što je povećanje od 5,96 milijardi dinara u odnosu na planirani.

„Podsećamo pokrajinske sekretare i premijera vojvođanske vlade da je rebalans budžeta ostvaren najvećim delom u povećanim prihodima od poreza na dobit – 5,37 milijardi dinara i da su te prihode velikim delom omogućili poljoprivrednici, koji su sada u nezavidnom položaju i očekuju da se njihovo rukovodstvo brine i o njima, a ne da im okrene leđa i ignoriše problem“, piše u saopštenju.

Šućurović smatra da pokretanje investicija u vodoprivredi koje će obezbediti tehničke mogućnosti za snabdevanje vodom poljoprivrednih površina na 20.000 hektara jeste neophodno, „ali je na dugačkom štapu i obuhvata deo poljoprivrednih površina u Vojvodini“.

„LSV ostaje pri zahtevu za hitno vanredno zasedanje Skupštine AP Vojvodine kako bi se proglasilo stanje elementarne nepogode – suša i tražilo od pokrajinskih i republičkih institucija da ozbiljno pristupe kritičnoj situaciji u poljoprivredi, kako svojim nečinjenjem ne bi dodatno doprineli da se ova privredna grana ugasi u potpunosti“, zaključio je Šućurović.

(Autonomija)