Skip to main content

SUBOTICA: Spisak lepih želja

Decentralizacija 08. dec 2012.
8 min čitanja

U Subotici je 4. jula 2012. godine postignut dogovor oko široke skupštinske većine koja okuplja čak 13 stranaka: Demokratska stranka (DS), koju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) u čijoj odborničkoj grupi se, odnedavno, nalazi i Srpski pokret obnove (SPO), Savez vojvođanskih Mađjara (SVM), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Liberalno-demokratska partija (LDP) u čijoj odborničkoj grupi se nalazi nezavisni odbornik pokreta “Upravo sad” (nekadašnji odbornik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara), Demokratske stranke Srbije (DSS), SPS-PUPS-JS, Savez bačkih Bunjevaca i Bunjevačka stranka.

U opoziciji je ostalo 12 odbornika iz redova Srpske napredne stranke (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS), Pokret mađarske nade. Subotička vlast tako u lokalnoj skupštini, od ukupno 67, ima podršku 55 odbornika.

Potpisivanjem koalicionog sporazuma o zajedničkom učešću u gradskoj vlasti usvojena je četvorogodišnja programska deklaracija ”Subotica – grad sigurne budućnosti”. Na vanrednoj sednici Skupštine grada, održanoj 10. jula 2012. godine izabran je gradonačelnik Subotice, Modest Dulić iz DS-a. Predsednica Skupštine grada je Marija Kern Šolja iz SVM-a. Za zamenika predsednika Skupštine grada izabran je Veljko Vojnić iz LSV-a, a za zamenika gradonačelnika Blaško Stantić iz DSHV-a.

Novo Gradsko veće, uz Blaška Stantića i Modesta Dulića, čine Nemanja Simović i Atila Čengeri iz DS-a, zatim Marta Dobo, Oto Buš i Šime Ostrogonac iz SVM-a, Dragi Vučinović iz DSS-a, Miloš Nikolić iz LSV-a, Vjekoslav Ostrogonac (bivši član LDP-a) i Etela Jerinkić iz SPS-a.

Novouspostavljena gradska vlast je obećala da će u narednom periodu, u sektoru proizvodnje, pored ugovorenih 4.300 novih radnih mesta, biti otvoreno još najmanje 2.500 novih mesta, zatim u komercijalnom sektoru, na prostoru ”Druge kasarne” još 600 radnih mesta, a u sektoru turizma 400 radnih mesta. Sa više od 7.000 novih radnih mesta stopa nezaposlenosti u Subotici će, kako su obećali, biti manja od evropskog proseka.
Ulaganjem velikih stranih investitora, poput “Simensa”, “Svarovskog”, “Kontinentala”, “Norma grupe” i “Kalcedonije”, svetski magazin Fajnenšl tajms (Financial times) je, na osnovu strategije za privlačenje stranih investicija, Grad Suboticu svrstao na deseto mesto u Evropi.

Y krak – zaobilaznica oko Subotice

Po predizbornim obećanjima, nova vlast će biti aktivnija u očuvanju postojećih radnih mesta, privlačenju stranih grinfild investicija, unapređenju infrastrukture, završetku izgradnje Y kraka, izgradnji kanalizacione mreže na Paliću, traženju rešenja za sanaciju jezera Palić i jezera Ludaš, vraćanju nekadašnjeg izgleda centru grada, uključujući i završetak zgrade Narodnog pozorišta, izgradnji javnih podzemnih garaža i rušenju betonskog skeleta pored Otvorenog univerziteta starog šest decenija.

Grad ima u planu da otkupi Dom Vojske od Vojske Srbije i da ga ustupi mladima na korišćenje, da reši problem napuštene i ruinirane Robne kuće Beograd na Korzou, rekonstruiše Zelenu fontanu i deo Sinagoge, izgradi regionalnu deponiju koja bi obuhvatala Suboticu, Bačku Topolu, Mali Iđoš, Čoku, Kanjižu i Sentu.

Prema planu gradske vlasti, trudnice će imati 100 odsto plate, a osnovci i predškolci besplatno klizanje i plivanje. U planu je obnova prerađivačke industrije voća i povrća, mesne industrije, uzgoja svinja i peradi, kao i osposobljavanje aerodroma “Bikovo” za međunarodni saobraćaj.

Najvažniji cilj – otvaranje novih radnih mesta

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao za Autonomiju da je najznačajniji rezultat rada lokalne samouprave u prvih 100 dana bio početak rada nemačke fabrike za proizvodnju sistema za hlađenje motora kompanije ”Continental” gde će posao naći 250 građana Subotice. On je kazao da ukupna vrednost investicije iznosi 10,7 miliona evra, a u slučaju pozitivnih kretanja na tržištu, ova kompanija bi od 2015. godine, na istoj parceli, započela izgradnju novog proizvodnog objekta i zaposlila oko 400 radnika.

Modest Dulić: Otvaranja radnih mesta – naša centralna predizborna poruka

U najavi je investicija privrednog društva ”Tyrolian Real Estate”, koje je u avgustu izlicitiralo 1,28 miliona eura za parcelu od četiri hektara na lokaciji komercijalne zone ”Petar Drapšin”, a u prvoj polovini 2013. godine se očekuje izgradnja tržnog centra u kojem će biti otvoreno 300 novih radnih mesta, rekao je Dulić.

“Ono što je urađeno ili započeto u prethodnom mandatu, u velikoj meri se tiče investicija koje nam obezbeđuju otvaranje novih radnih mesta, što je bila jedna od centralnih tema naših predizbornih poruka Subotičanima”, istakao je Dulić

On je rekao da će, posle šest decenija, konačno do kraja godine početi rušenje betonskog skeleta pored Otvorenog univerziteta, kao i definisanje predloga rešenja za Zelenu fontanu i obezbeđivanje sredstava u budžetu za njenu sanaciju.

Prema njegovim rečima, predstavljena je moguća radna verzija novog Narodnog pozorišta, a novoformirana radna grupa ima zadatak da projektantima definiše detalje projektnog zadatka kako bi u narednih nekoliko meseci imali konačan predlog projekta budućeg gradskog teatra.

On je podsetio da su u predizbornom periodu građanima obećali da će izvršiti racionalizaciju u onim segmentima javnog sektora gde je to opravdano i izvodljivo, te su, u radu Gradske uprave i javnim preduzećima, već u prvih mesec dana ostvarene značajne uštede u troškovima korišćenja mobilnih telefona i fiksnih telefona, umanjen je broj službenih vozila, a time i potrošnja goriva.

Na sednici gradske skupštine, u oktobru mesecu, doneta je odluka o finansiranju rada nacionalnih saveta manjina, u iznosu od četiri miliona dinara, što potvrđuje čvrstu opredeljenost u ostvarivanju prava nacionalnih manjina i boljih uslova za njihovo prosvetno, kulturno i umetničko profilisanje, kazao je Dulić.

Svetski fond za zaštitu spomenika kulture obezbedio sredstva za renoviranje subotičke Sinagoge

Gradonačelnik Subotice je rekao da je budžetskih sredstava malo i da će u decembru mesecu sa Evropskom unijom biti ugovorena donacija za dva velika projekta vrednosti od milion evra, a grad Subotica će pružiti logističku i stručno-tehničku podršku za dodatnih 11 projekata preko kojih će se u Suboticu sliti više stotina hiljada evra. “Preko Svetskog fonda za zaštitu spomenika kulture, u oktobru smo obezbedili 70.000 dolara za renoviranje jugoistočne fasade Sinagoge”, rekao je Dulić.

On je potvrdio da lokalna samouprava, preko organa upravljanja i nadzora, vrši kontrolu nad radom direktora javnih preduzeća, kao i kroz redovne konsultacije i sastanke sa direktorima ovih preduzeća.

Dulić je rekao da je u Gradskoj kući otvoren Medija centar koji svakodnevno služi kao pres centar za sva gradska preduzeća i institucije, a na zahtev novinara se ostvaruju i kontakti sa gradskim funkcionerima. “Odnos medija i lokalne samouprave je intenzivan, otvoren i korektan, zaključio je Dulić.

“Vlast želi nešto da sakrije”

Novinarka dnevnog lista “Danas” Vesela Laloš je rekla za Autonomiju da je sam postupak rebalansa budžeta, koji je urađen tokom oktobra, izazvao kritike malobrojnih opozicionih odbornika, pre svega zbog činjenice da je predlog o izmeni budžetskih sredstava upućen u Skupštinu pre nego što je on prošao revizorsku kontrolu, dok je revizorski postupak, a i krajnji izveštaj, zadržan u tajnosti. Ona je napomenula da je ovakav odnos prema najvažnijem aktu grada, i načinima njegovog trošenja, dovoljno ilustrativan da pokaže koliko je zapravo lokalna vlast “transparentna” i u ostalim njenim segmentima.

“Detalji koji to dodatno potvrđuju jesu skupštinski materijali pisani gotovo hermetičnim birokratskim stilom, i šturim podacima koji su neprestani izvor sumnje čak i odbornicima Skupštine grada”, rekla je Laloš. Ona je kazala da se događa da se na samom početku skupštinske sednice podele dopunski materijali, za koje nema dovoljno vremena da se ozbiljno prouče, iako se neretko radi o važnim odlukama.

“Budžet je tako napisan da svakome ko želi da kontroliše njegovo trošenje treba pomoćni ekspert kako bi mu objasnio stavke i raspored trošenja građanskih para”, istakla je Laloš. Ona je naglasila da se već godinama unazad svi budžeti kreiraju sa namerom da budu „štedljivi i razvojni“, ali je obično rashodna strana na kraju godine iznad planiranog obima, a ukoliko se nešto stavi pod stavku „razvojni”, onda je to zahvaljujući dodatnim prihodima ili donacijama, na primer iz Evropske unije.

Prema njenim rečima, realizacija planova odnosno projekata vlast, najčešće, potencira pred nove izbore i dovoljno je navesti nekoliko nedovršenih investicija. „Iako grad bez pomoći države ne može da reši problem obilaznice, poznatije pod imenom Y krak, ona se gradi već treću deceniju, a dužina tog puta je svega 23 kilometra. Izgradnja Narodnog pozorišta, zaštićenog spomenika kulture, trebalo je da je već pri kraju, međutim, pošto je megalomanski zamišljena, posao je potpuno stao”, rekla je ona.

Od kompleksa ostala samo Prozivka: Skelet zatvorenih bazena u Dudovoj šumi

Laloš je kazala da istu sudbinu deli i nedovršeni kompleks zatvorenih bazena u Dudovoj šumi, na koji su utrošena velika sredstva i koji je, nakon gotovo deceniju gradnje, sada napušten, da bi vlast u predizbornom periodu izgradila manji bazen u naselju Prozivka.

Ona je rekla da je jedan od poluzavršenih projekata i Plato dr Zorana Đinđića, najavljen kao spomenik u čast ubijenom premijeru, koji je pretvoren u sumnjivu i nedovršenu investiciju, koja je odnela oko 45 miliona dinara. Plato se gradi od 2007. godine, a prema planu sadrži jednu električnu instalaciju, malu fontanu i popločanu površinu sa svetlećim efektima.

Vesela Laloš: Subotica grad nedovršenih projekata

“Imamo brojne neasfaltirane ulice, čiji su stanovnici dobijali vrlo uverljiva obećanja da će konačno asfalt stići i do njih. Posle izbora završen je samo još jedan kružni tok, i sve je stalo, iako je do tada, pred same izbore, po jedna ulica dovršavana gotovo svakog dana”, podseća ona.

Ona je istakla da je Gradska kuća prepuna kancelarija i činovničkih stolova, čak se pregrađuju prostorije kako bi se stvorio prostor za više radnih stolova. “Nakon svakih izbora, mesta i funkcije u javnim preduzećima se dele kao ratni plen, pa se tako zapošljavaju ne samo nestručni, u smislu neodgovarajućih kvalifikacija, nego i ljudi sa nedovoljnim obrazovanjem da bi uopšte mogli biti na rukovodećem položaju”, upozorila je Laloš.

Ona je podsetila da je u javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo” za direktora postavljena osoba koja je osuđivana, što očigledno ne predstavlja nikakvu prepreku jer je osnovni kriterijum, naravno, stranačka pripadnost, i od početka višestranačja, ni na jednu važnu i odgovornu poziciju u gradu nije postavljen neko ko nije imao podršku određene stranke – bilo kao član, ili bilo kao „simpatizer“. Tako je Zavod za urbanizam grada na svom sajtu objavio ime pomoćnika ovog javnog preduzeća (Zoran Stipić, dipl. inž. građ.) iako funkcija pomoćnika javnog preduzeća ne postoji po zakonu.

Prilično je kratko vreme za realizaciju bilo kojih većih projekata, te se nova vlast ne može u tom smislu prozivati, ali je ona, kao nastavljač bivše garniture vlasti, odgovorna zbog stvaranja neprirodno široke koalicije, kojom se ona posebno ponosi, predstavljajući to kao izvanredan kompromis u cilju bolje efikasnosti, a na korist građana Subotice, navela je Laloš.

U odnosu na pre desetak godina, otvorenost i komunikacija između medija i gradske vlasti prilično je slabija, jer je određivanjem ovlašćene osobe za kontakt s medijima, lokalna vlast sve više drži pod kontrolom protok informacija prema građanima, upozorila je Laloš.

Prema njenim rečima, otvaranjem Pres centra u okviru Gradske kuće stvoren je privid da se lokalna samouprava brine o informisanju, ali se sve svodi na plasiranje informacija u kojima se lokalni funkcioneri pojavljuju u ulozi sopstvenih portparola pa najavljuju koncerte, izložbe, festivale, i tu se uglavnom njihovo obraćanje javnosti i završava.

Brifing za novinare kod gradonačelnika ukinuo je prošli gradonačelnik Saša Vučinić (DS) ukinuo brifing, jer nije želeo da ga novinari „rešetaju“, objasnila je ona.

Laloš je rekla da je lokalna samouprava izgradila različite odnose sa lokalnim medijima, pa tako postoji čak 14 medija za koje je vlast dostupnija, ali se ti mediji nalaze na platnom spisku lokalne samouprave, kao i pojedina udruženja koja i nemaju mnogo veze sa novinarstvom.

Neposredno pred majske izbore, subotička Komisija za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja raspodelila je oko 16,5 miliona dinara lokalnim štampanim i elektronskim medijima, stoga je slobodna i da očekuje da mediji “imaju obzira” prema njoj, odnosno ona time otvoreno potkupljuje novinare, upozorila naša sagovornica.

Kritikovala je i komunalnu policiju, za koju je kazala da je „bahata“ i da joj je jedini smisao i zadatak naplaćivanje kazni koje se kreću i do 80.000 dinara, a slična je situacija i sa Javnim komunalnim preduzećem “Parking”, koji se takođe pretvorio u preduzeće za naplatu harača od građana.

Natalija Jakovljević (Autonomija)
Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)