Skip to main content

Subotica: Savet samo prividno popustio

Autonomija 15. јан 2015.
2 min čitanja

Slučaj Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici, najslikovitije pokazuje stanje u mađarskoj nacionalnoj zajednici u kojoj je gotovo sve stavljeno pod apsolutnu kontrolu SVM-a, a koji upravlja i Savetom. Obećanje predsednika krovne institucije mađarske manjine Jenea Hajnala, da će Atilu Andrašija krajem maja smeniti sa mesta direktora Drame, začinjeno je i optužbama usmerenim ka glumcima i članovima ansambla koji uporno i istrajno odolevaju pritiscima da se i ono malo kulture koja nije pod čizmom prve dame Saveza vojvođanskih Mađara i apsolutne vladarke kulturnim životom mađarske zajednice Ildiko Lovaš, stavi pod potpunu kontrolu. Hajnal je samo prividno popustio pod pritiskom javnosti i jedinstvom članova ansambla, ali je svakako svome trojanskom konju, osigurao bitisanje u drami do kraja sezone, kako bi imao prostora da završi posao zbog koga je i postavljen.
Tako su u Hajnalovom obraćanju javnosti glumci optuženi da su „nemogući za saradnju“, kao i da je Savet praktično popustio pod „prljavom kampanjom“ ansambla. To je svakako prelilo čašu žuči, pa su glumci koji su ćutali i trpeli zulum političkih nameštenika godinama unazad konačno progovorili o pritiscima i spletkama sa kojima ih suočava Savez vojvođanskih Mađara preko Saveta. Ansambl Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici ukazao je na prljavu kampanju kojom se unazad godinama pokušava diskreditovati ansambl koji je uspešno odolevao političkom uticaju. Na dramu je u nekoliko navrata nasrnuo i miljenik političkih struktura, reditelj nesumnjivog umetničkog kvaliteta i talenta, Andraš Urban, koji očigledno uredno plaća ceh statusa najmilijeg čeda SVM.
Sličnu epizodu, članovi ansambla imali su i sa bivšim kolegom, takođe nesumnjive umetničke biografije Friđešom Kovačom, koji je zaradio suspenziju zbog klasičnog bulinga. Kovač doduše nije miljenik vladarke iz senke Ildiko Lovaš, ali ih je ujedinio zajednički cilj, „upodobljavanje“ (kako to lepo nazivaju njihovi naprednjački partneri) drame mainstreamu u zajednici, te je zdušno podržao njene marionete kod izbora za direktora Drame, i to ni manje ni više već nedžentlmenskom diskreditacijom biografije Petronele Kermeci, koju je za izbor za direktoricu podržao ansambl. Inače, Savet do danas nije dostavio članovima Drame na mađarskom jeziku zapisnik i snimak sednice Odbora za kulturu Nacionalnog saveta, kojim bi bili i javnosti predočeni detalji sastanka.
Kako Savet ipak ne bi potpuno pljunuo na ono što pokušava uraditi u Narodnom pozorištu, kao zamenu za Atilu Andrašija ipak nije ponudio Petronelu Kermeci, već je ponudio rešenje prihvatljivo i za članove ansambla, ali se sa pravom strahuje da će v.d. stanje vrlo brzo biti devalvirano stalnim imenovanjem nekog novog Andrašija.
Tako će od prvoga juna na čelu drame u v.d. statusu biti Kata Đarmati, čiji ni umetnički ni ljudski kredibilitet ne osporavaju članovi ansambla. Oni naime, insistiraju da Atila Andraši odmah napusti funkciju, te da Nacionalni savet podrži Katu Đarmati i na duži rok raspisivanjem konkursa. Strahu da će do juna Andraši obaviti veći deo zadatka, i da će posle osipanja publike doći i do osipanja ansambla, svakako ima mesta, te je zahtev glumaca Drame na mađarskom jeziku opravdan. Do tada, članovi ansambla ostaju suočeni sa statusom quo, a to podrazumeva da nemaju čak ni rezervisanu salu za probe. Posle fijaska Andrašijeve premijere i bojkota publike, do juna se treba suočiti sa posledicama konflikta i vratiti publiku u pozorišne fotelje, ali i izboriti sa političkim primadonama koje ih očigledno neće ostaviti na miru.
Larisa Inić (Autonomija)