Skip to main content

Subotica i zvanično postala selo

Autonomija 30. nov 2012.
< 1 min čitanja

U sredu je na sred centra grada Subotice postavljen do sada najveći šator u čijim se odajama organizuje ovogodišnja manifestacija „Svinjokoljskih dani“.

Manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Subotice Blaško Stantić, a predstavnik organizatora „Udruženja za proizvodnju svinja rase mangulica“ Gujaš Oldal Peter svečano je deci „Doma Kolevka“ predao vaučer u iznosu od 150 kg mesnih prerađevina.

Odlukom o komunalnom redu i planu postavljanja manjih montažnih objekata zabranjeno je fiksiranje privremenih objekata koji služe u svrhu promocije. Međutim, Služba za građevinu grada je dala organizatoru na korišćenje deo javne površine, s tim da organizator pokloni određenu količinu proizvoda Kolevci. Dakle, odluke se mogu kršiti ukoliko je po sredi neki viši humanitarni iliti politički interes.

Na primamljivim tezgama se nalazi široka paleta raznih specijaliteta i prerađevina od mesa. Još da se, gradjanima željim noža i krvi, izvede po koja živa svinja i javno zakolje, stvar bi bila mnogo uzbudljivija, da ne kažem, krvavija.

Danas ovaj polu-porušen, depresivno besperspektivan grad na pragu smrti, sa 6.847 građana manje nego 2002. godine, izgleda potpuno sinhronizovano sa visećim krvavim polutkama u gradskom centru, srušenim Narodnim pozorištem, ruiniranom Zelenom fontanom, sramnim Platoom Zorana Đinđića, praznim Domom vojske i zatvorenom zgradom “Beograđanke”.

Jedino nam Gradska kuća malo smeta.

Mnogim građanima se ovakav svinjokoljsko-vašarski centar baš i nije dojmio pa su svoje nezadovoljstvo iskazali na fejsbuku i po raznim forumima.

Nakon negativnih reakcija u javnosti, iz prenatrpane gradske uprave su nam “zapretili” da će da razmisle gde će šatorovanje u buduće biti organizovano.

Osim što je šator okupirao centar grada, prilikom njegovog postavljanja je oštećen i popločan trg. Nastalu štetu ćemo nadoknaditi nakon završetka ove svinjarije.

Natalija Jakovljević (Autonomija)

Foto: Subotica.info