Skip to main content

Subotić: Srbija nema luksuz da napusti Savet Evrope

Info 25. мар 2024.
2 min čitanja

„Mi smo postali članica 2003. godine i to nam je otvorilo vrata u međunaodnu integraciju. Bez članstva u Savetu Evrope ne može biti članstva u EU".

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike ocenio je da Srbija nema luksuz da napusti Savet Evrope zato što je to krucijalna institucija na nivou evropskog kontinenta.

On je za list Nova kazao da je članstvo u Savetu Evrope pokazatelj da li je neka zemlja moderna i demokratska i da bi istupanje Srbije iz te institucije bilo „izuzetno neodgovorno“.

„Mi smo postali članica 2003. godine i to nam je otvorilo vrata u međunaodnu integraciju. Bez članstva u Savetu Evrope ne može biti članstva u EU. To je potez koji utiče na budućnost ove države i bilo bi rizično i neodgovorno povlačiti ga čak i kada je reč o potencijalnom prijemu Kosova u Savet Evrope“, kazao je Subotić.

Po njegovim rečima, izjava predsednika države Aleksandar Vučić je bila način da pokaže da Srbija neće tolerisati ono što je protiv njenog Ustava.

Vučić je u petak izjavio da je izlazak Srbije iz Saveta Evrope jedna od mogućnosti u slučaju da Kosovo bude primljeno u tu međunarodnu organizaciju.

Pejić Nikić: Članstvo u Savetu Evrope preduslov za integraciju Srbije u EU

Izlazak Srbije iz Saveta Evrope nije validna opcija koju bi uopšte trebalo razmatrati, rekla je za Dnevni evropski servis agencije Beta viša istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Jelena Pejić Nikić.

Komentarišući izjave državnog vrha da bi Srbija mogla da izađe iz Saveta Evrope ako Kosovo uđe u tu organizaciju, Pejić Nikić je istakla da je članstvo u Savetu Evrope preduslov za integraciju Srbije u EU, što je jedan od vitalnih nacionalnih interesa, kako stoji u Strategiji nacionalne bezbednosti.

Bez toga se pregovori o članstvu u EU prekidaju, što bi imalo ekonomske, pravne i političke posledice koje bi osetili svi građani“, rekla je Pejić Nikić.

Zatim, rekla je analitičarka BCBP, Savet Evrope je nastao kao preteča EU kako bi unapredio zaštitu ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u Evropi.

Ona je podsetila da su pod okriljem Saveta Evrope izrađene brojne konvencije i protokoli koje je Srbija potpisala i ratifikovala i formirana tela koja vrše nadzor nad primenom.

Viša istraživačica i programska menadžerka BCBP istakla je da bi Srbija izlaskom iz članstva u Savetu Evrope izgubila zaštitu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i podršku stručnih tela kao što su Venecijanska komisija, GRECO itd, koja su bitna za nadzor reformi u zemlji.

„Najzad, izašli bismo iz jedne zajednice država i zajednice vrednosti koje treba da baštinimo i branimo – bolje iznutra nego spolja“, zaključila je Pejić Nikić.

(Beta)