Skip to main content

Studentkinje Arhitektonskog fakulteta: Seksualno nas uznemirava profesor i to ceo fakultet zna

Građani 05. jun 2022.
2 min čitanja

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica izjavio je da će najhitnije reagovati povodom svedočenja sa društvenih mreža.

U ovim svedočenjima veći broj studentkinja govori da ih je jedan profesor seksualno uznemiravao.

“Za ceo kolektiv su iznenađujuća svedočenja koja su izašla na društvenim mrežama i sada se pojavljuju u sve većem broju”, rekao je Lojanica za dnevni list Danas.

“Mi u skladu sa univerzitetskim protokolima na Fakultetu imamo poverenika za tu vrstu uznemiravanja, pa ćemo najhitnije organizovati sve neophodne korake i aktivnosti da rešimo situaciju u skladu sa definisanim procedurama, koje nam propisuje zakon”, rekao je Lojanica i dodao da mu se niko od studenata nije obratio i izneo taj problem.

Društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja, od toga da su bile izložene nepristojnim i neprimerenim komentarima, fizičkim dodirima i gestovima jednog profesora, zbog čega su se osećale nelagodno.

Senat Univerziteta u Beogradu je u julu prošle godne usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na toj visokoškolskoj instituciji, koji je, prema rečima tadašnje rektorke Ivanke Popović, prvi dokument takve vrste.

Kako je sve počelo?

Svedočenja su se pojavila na Instagramu, a u okviru ankete kojom se pozivaju svi studenti da podele svoja iskustva na Arhitektonskom fakultetu kad je reč o seksualnom uznemiravanju.

“Samo jedan student, kao što se to vidi iz prošlosti, nije dovoljan da bi se izborio, moćni smo ako se udružimo i kolektivno zatražimo disciplinski postupak ako se ispostavi da je to pravedno kao i da pokušamo da stvorimo bezbedniji prostor za buduću generaciju studenata. Iako ne uspemo da promenimo profesorovo ponašanje, ovu anketu možemo iskoristiti da upoznamo buduće studente sa situacijom, da znaju kako da reaguju i da se ne boje da prijave uznemiravanje”, u opisu je ankete.

Ubrzo je, na osnovu odgovora studentkinja, postalo jasno da se najviše svedočenja odnosi na jednog profesora. Prema iznetim svedočenjima, ovaj profesor je puštao pornografski sadržaj na predavanjima, prišunjavao se studentkinjama i ljubio ih, pipkao i grlio, dovikivao sramotne komentare, te ispitivao studentkinje šta misle o njegovoj “privlačnosti”.

Studenti koji su izneli svoja iskustva kažu da ceo Arhitektonski fakultet zna za radnje ovog profesora, a da niko ništa ne čini.

(FoNet/021/Danas, Foto: Pixabay)