Skip to main content

Studenti žurnalistike i komunikologije razgovarali sa novinarkama koje su izložene pretnjama

Vojvodina 17. апр 2024.
2 min čitanja

"Čak 30 odsto novinarki i novinara u Srbiji se suočava sa pritiscima i pretnjama"

Studenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu razgovarali su danas u Novom Sadu o bezbednosti novinarske profesije sa novinarkama Vanjom Đurić sa Televizije N1, Natašom Kovačev sa Euronewsa i Isidorom Kovačević iz Podrinskih novina koje su u svojim karijerama izložene pretnjama.

Novinarke su sedele za tri različita stola u Radio kafeu, koji se nalazi u sklopu Radija 021, a veliki broj studenata naizmenično je razgovarao sa novinarkama koje su im prenosile svoja profesionalna iskustva, ali i iskustva kako se nositi sa pretnjama i pritiscima u novinarskoj profesiji.

Kako je rečeno, veoma je zabrinjavajući trend porasta nasilja nad novinarkama i novinarima u Srbiji, a posebno je zabrinjavajuće što samo mali broj pretnji smrću medijskim radnicima i radnicama bude rasvetljen, a krivci kažnjeni.

Time se šalje poruka da je nasilje nad novinarkama i novinarima ne samo prihvatljivo, već i poželjno, kazale su novinarke u razgovoru sa studentima.

Iznet je i podatak da se čak 30 odsto novinarki i novinara u Srbiji suočava sa pritiscima i pretnjama.

Rečeno je da je bezbednost novinara ključna kako bi mediji mogli da ispune svoju dužnost prema javnom interesu i budu glas građana za društvo koje je dobro informisano, inkluzivno i demokratsko.

Događaj je nosio naziv “Iz prve ruke: razgovor o bezbednosti novinarki” i predstavlja deo projekta regionalne inicijative “Mediji 2040: Osnaživanje mladih zagovarača za slobodu medija na Zapadnom Balkanu”, koju je pokrenuo Odsek za medijske studije uz podršku Ambasade Holandije u Srbiji.

Inicijativu čini šest javnih univerziteta i ona okuplja studente novinarstva i komunikologije iz Novog Sada, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skadra i Skoplja.

Više informacija o inicijativi možete pronaći OVDE.

(Autonomija)