Skip to main content

Studenti prespavali u Rektoratu, neće biti izbora za Studentski parlament

Građani 13. јун 2024.
2 min čitanja

"STAV se protivi da na izborima može da postoji samo jedna izborna lista, Saveza studenata"

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji su bili zakazani za danas od 8.00 do 16.00 sati, neće biti održani, potvrdio je za agenciju Beta predsednik Izborne komisije profesor Svetozar Boškov.

„Ja sam sinoć obavešten da izbora danas neće biti, nemam nikakvu informaciju kada bi mogli da budu održani“, rekao je Boškov.

Prethodni predsednik Izborne komisije Milan Ajdžanović, koji je prošle nedelje podneo ostavku je, kada je sprečeno održavanje drugog kruga izbora, u maju, najavio da će „insistirati“ da se izbori održe „što kasnije, da se strasti smire“ i da se upisni rok održi normalno.

Studenti neformalne grupe Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV), koji su juče popodne blokirali zgradu Rektorata Univereziteta u Novom Sadu gde je trebalo da budu udržani izbori, i danas su u toj zgradi.

STAV se protivi da na izborima može da postoji samo jedna izborna lista, Saveza studenata.

Kako su iz ove grupe potvrdili za agenciju Beta, noć je prošla mirno a ni predstavnici izborne komisije niti Saveza studenata čija lista je jedina ponuđena studentima, nisu se pojavili.

„Neki studentski predstavnici se nalaze u fakultetu, a jedna od članica Saveza studenata nam je rekla ‘da saznamo gde se održavaju izbori’, ali mislim da je to bilo u afektu pošto ne mogu da održe izbore ni na jednom drugom mestu“, rekla je za agenciju Beta Mila Pajić iz STAV-a.

Dodala je da će ostati na istom mestu do 16.00 sati, do kada bi trebalo da traje izborni dan.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu poslednji put su blokirani 21. maja, kada su se desili i incidenti i fizičko nasilje nad studentima iz STAV-a, koji su blokirali glasačke kutije, uz parolu „Jedna lista nije izbor“.

Studenti iz neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) u blokiranoj zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Podsetimo, Mila Pajić je juče, umesto zakazane tribine ispred zgrade Rektorata, održala govor u kojem je kritikovala najavu da se izbori umesto u zgradi Filozofskog fakulteta organizuju u zgradi Rektorata, uz podršku rektora UNS Dejana Madića.

„Koga ćete nam dovesti? Kačketaše? Batinaše? Rektor ne sme da se meša u rad Studentskog parlamenta, to je autonomno studentsko telo da bi studenti mogli bez uticaja profesora, dekana, stranačke politike da se organizuju i da rade u interesu studenata“, istakla je ona.

Nakon toga, petnaestak studenata uletelo u hol zgrade.

Dve patrole policije došle su nakon nešto više od sat vremena, na poziv obezbeđenja.

Legitimisali su studente, obavestili tužilaštvo, a nakon polučasovnog zadržavanja obavestili ih da tužilac neće doći, te da mogu da ostanu ali da ne krše javni red i mir i ne uništavaju ništa.

(Beta/Autonomija)