Skip to main content

Studente u Novom Sadu koji blokiraju Rektorat napao muškarac i pretio im crvenim beretkama

Vojvodina 04. јул 2024.
3 min čitanja

"Rekao je da mu je otac bio u ‘crvenim beretkama’ i da je ‘klao decu po Sarajevu’ tokom rata"

Studente iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti), koji peti dan blokiraju zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta, noćas je napao nepoznati muškarac koji je fizički nasrtao na njih i pretio im, kazali su novinarima studenti.  

Kako su ispričali, dve studentkinje su noćas izašle iz zgrade Rektorata i uputile se prema autobuskom stajalištu, kada je iz mraka izašao mlađi muškarac i počeo da im preti.

“Rekao je da mu je otac bio u ‘crvenim beretkama’ i da je ‘klao decu po Sarajevu’ tokom rata. Pretio nam je i fizički nasrtao i na naše kolege koje smo pozvali u pomoć”, kazale su studentkinje.

Dodale su da je potom došla policija, privela ga i navela da je pijan i “verovatno drogiran”, te da će protiv njega biti podneta prekršajna prijava.

Studentkinje su dale izjavu u policiji o incidentu.

Ovo je drugi put kako se “crvene beretke” spominju u kontekstu Filozofskog fakulteta. Prvi put se to desilo 28. marta, kada je grupa studenata i aktivista bbliskih Srpskoj naprednoj stranci upala u fakultetsku zgradu, blokirala je i zahtevala da se profesoru Dinku Gruhonjiću da otkaz zbog  navodnog “govora mržnje”, koji je bio propagandno iskonstruisan na osnovu izmontiranog video snimka.

Tada je jedan od učesnika blokade u fakultetsku zgradu upao noseći na sebi majicu sa likom Milorada Ulemeka Legije i transparentom “Moj sinko samo nikad kao Dinko”.

Milorad Ulemek Legija je osuđen na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na još 40 godina zbog ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i na 15 godina zatvora zbog pokušaja atentata na nekadašnjeg lidera opozicije Vuka Draškovića.  

arhivska foto sa blokade Filozofskog fakulteta (021)

Nadležni ćute, nasilnici iz Studentskog parlamenta se zapošljavaju u Skupštini Vojvodine

Studenti iz organizacije STAV i dalje blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu, a nadležni i dalje ne odgovaraju na njihove zahteve da se obezbedi izmena pravilnika o izborima za Studentski parlament, kako lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta ne bi imala monopol kao što je do sada bio slučaj.  

Oni su zgradu blokirali u nedelju uveče. Studenti spavaju u zgradi, a moto protesta je “Jedna lista nje izbor”.

Rektorat zbog toga ne radi, a zaposleni ne dolaze na posao, sem pojedinih koji rade ispred zgrade Rektorata.

Studenti su novinarima kazali da su nezvanično obavešteni da će ih rektor Dejan Madić ponovo posetiti i razgovarati sa njima. Oni su s tim rektorom razgovarali u utorak, ali dogovor nije bio postignut.

Blokada je počela jer je za ponedeljak bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Studenti iz organizacije STAV podneli su disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Ivana Macak je 21. maja ošamarila u zgradi Filozofskog fakulteta aktivistkinju STAV-a Milu Pajić, dok je Aleksandar Gajić takođe fizički nasrtao na kolege.

Pokret slobodnih građana je juče saopštio da su Macak i Gajić u međuvremenu zaposleni u Skupštini Vojvodine, što je novinarima potvrđeno u toj instituciji.

Studenti iz STAV-a do sada su dva puta blokirali izbore za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu, poslednji put tog 21. maja.

Potom je Studentski parlament u dva navrata pokušao da organizuje izbore u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta, iako je pravilnicima predviđeno da se izbori mogu održati samo u zgradi fakulteta, ali su studenti iz STAV-a oba puta blokirali Rektorat.

Oni se nalaze u zgradi Rektorata od nedelje uveče, gde i spavaju. Zahtevaju izmene pravilnika o izborima i razgovore sa nadležnima sa fakulteta i univerziteta. 

Ivana Macak je bila i prva na listi Ruske stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu, ali ta lista nije prešla izborni cenzus.

(Autonomija/Beta)