Skip to main content

„Stub srama“ ispred Brandenburške kapije

Građani 12. јул 2010.
2 min čitanja

Projektom je predviđeno da budu izgrađene konstrukcije dva gigantska svjetleća bijela slova “U” i “N”  u visini od osam metara, sačinjena od 16.744 cipele koji će vječno podsjećati na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici. „Ratko Mladić se i dalje nalazi na slobodi, a Njemačka kao najveća i najmoćnija članica Evropske unije ništa ne poduzima da pomogne njegovo hapšenje“, kaže Filip Ruch iz berlinskog Centra za političku ljepotu, jedan od realizatora projekta “Stub srama”, a kojeg su prije nekoliko godina inicirale Majke Srebrenice.
“Do danas nismo izvukli pouku iz Sreberničke tragedije. Mali je broj onih političara koji znaju šta se tada u Srebernici desilo, a do danas nisu uvedeni ni kontrolni mehanizmi koji bi garantovali da se tako nešto više nikada neće dogoditi”, kaže Ruch.

“Međunarodna zajednica treba da se stidi zbog neuspjeha Bosne i Hercegovine”

Realizaciju “Stuba srama” podržava i međunarodno Društvo za ugrožene narode. Istovremeno ukazuje i na “Zid srama”, kojeg su nakon rata u Bosni i Hercegovini podigle Evropa i Međunarodna zajednica, kaže saradnica Društva za ugrožene narode, Jasna Čaušević. Projektom žele da skrenu pažnju, kažu, da je Bosna i Hercegovina  i  15 godina nakon rata, zemlja u kojoj apsolutno ništa ne funkcioniše.
“Zemlja je podijeljena na dva dijela, a izbjeglice i prognanici se nisu vratili na svoje ognjište kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom. Bosna i Herecgovina će vrlo sporo ući u Evropsku uniju, a njeni građani se još uvijek ne mogu kretati slobodno po Evropi. Sve su to deficiti za koje je itekako kriva i Međunarodna zajednica”, komentariše Jasna Čaušević.
Ambasador Bosne i Hercegovine u Berlinu, Tomislav Limov, je poručio da su svi oni koji ne prihvataju činjenicu da se u Srebernici dogodio genocid, “nastavljači” politike Radovana Karadžića, Ratka Mladića i ostalih fašista koji su vršili genocid. Ambasador Limov je pri tom izjavio: “Mi ćemo činiti sve da se svakog 11.07. ne samo sjećamo onih koji su nevino izgubili svoje živote, nego i da poručimo svim svjetskim moćnicima da učine sve da se Srebrenica nikada, nigdje i nikome više ne ponovi.”

“Pokrenuta kampanja za formiranje svjetskog parlamenta pri UN-u”

Inicijativu kojom zločini kao što je i ovaj u Srebrenici, više nikada i nigdje ne bi trebalo da bude ponovljen, već je pokrenulo 700 poslanika državnih parlamenata, te više od 300 nevladinih organizacija iz preko 60 zemalja. Pokrenuta je kampanja za formiranje nezavisnog parlamenta pri Ujedinjenim narodima.
Andreas Bummel, jedan od pokretača kampanje, objašnjava: “Od Ujedinjenih Naroda i vlada koje zastupaju Ujedinjene Narode zahtjevamo formiranje “svjetskog parlamenta”. U tom parlamentu ne bi sjedile državne diplomate, već nezavisni poslanici, koji neće ispunjavati naloge i upute svojih država. Bila bi to nezavisna lica, koji bi predstavljali svjetsku javnost.”
U akciji prikupljanja cipela za izgradnju “Stuba srama” učestvovao je veliki broj mladih u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Meho Travljanin iz Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu objašnjava dalji proces akcije: “Cipele su danas u Berlinu, a u septembru će biti izložene u Den Hagu da ukažemo na sramni proces koji se vodi protiv Radovana Karadžića. Planiramo da cipele na proljeće budu prebačene u Potočare, i da zajedno sa majkama Srebrenice počnemo izgradnju dva monumantalna zdanja u obliku slova “U” i “N”, gdje će cipele biti korišćene kao radni materijal.

(Deutsche Welle)