Skip to main content

Stranka Zajedno predstavila predizborni i postizborni plan za Novi Sad

Info 09. окт 2023.
3 min čitanja

"Zajedno! najavljuje hitno ukidanje Generalnog urbanističkog plana do 2030.godine, kao i stavljanje van snage svih dokumenata proizašlih iz njega"

Grad biciklista, besplatnog i brzog prevoza; grad zelenila i zdravog života; grad jakih mesnih zajednica i odgovorne vlasti i grad po meri radnika i čoveka, to su četiri kljkučna stuba politike novosadskogh odbora stranke Zajedno, predstavljenog danas javnosti, pod nazivom „Promena je pobeda“.

Kopredsednici Zajedno za Novi Sad, Radivoje Jovović i Marija Vasić, sekretar Mladen Cvijetić, i šef IO Aleksandar Maksimović, predstavili su plan, navodeći kako je on napisan, ali i dalje otvoren za sve potencijalne sugestije građana koje bi ga dodatno poboljšale.

Kao preduslov pobede i sprovođenja pomenutog plana Mladen Cvijetić je istakao izbonu trku, navodeći kako se već radi na obuci kontroloira za svako biračko mesto, kako bi se „odbranio svaki glas i svaka kutija“.

„Potrebno nam je 414 kontrolora da pokriju sva biračka mesta, dakle, za svako biračko mesto po dva. Potrebni su nam i kontrolori van biračkog mesta – to su ljudi koji za cilj imaju da saseku krađu u korenu onde gde ona počinje – van biračkog mesta“, istakao je Cvijetić.

Dodao je da će sarađivati sa organizacijama koje sprovode monitoring izbora, kako stranim tako i domaćim, kako bi se unapredio izborni proces u Novom Sadu, ali i sa drugim opozicionim političkim partijama, pre svega Demokratskom strankom i Strankom Srbija centar Srce.

Detalji programa“Promena je pobeda“ Zajedno za Novi Sad, foto: Autonomija

Zeleni Novi Sad

Kada je u pitanju borba za zeleni grad, Zajedno najavljuje hitno ukidanje Generalnog urbanističkog plana do 2030.godine, kao i stavljanje van snage svih dokumenata proizašlih iz njega.

„Druga stvar je hitno ukidanje i obustavljanje rada na projektu ‘Novi Sad na vodi’, jer on donosi milijarde evra u džep privatnoj kompaniji ‘Galens’ i nekim povlašćenim kompanijama, kao i nekim političkim elitama, a građani Novog Sada dobiju uništenu prirodu i festival betona tamo gde treba da stoji priroda“, naveo je Cvijetić.

Dodao je da će biti formiran tim za zeleni Novi Sad čiji zadatak će biti da mapira sve potrebe za ozelenjavanje grada, a Zajedno će se zalagati i za uvođenje moratorijuma na seču drveća na Fruškoj gori na deset godina, kao i uklanjanje svih privatnih ograda na teritoriji nacionalnog parka.

„Za tih deset godina ćemo revitalizovati našu Frušku goru i oporaviti je. Sledi zatim obnova svih istorijsko-kulturnih spomenika na Fruškoj gori, jer ako se ne sećamo naše svetle istorije kako da očekujemo svetlu budućnost“, rekao je Cvijetić.

Jačanje mesnih zajednica

Tu je i plan za jačanje mesnih zajednica, između ostalog vraćanjem dela sredstava na taj nivo, kao i uvođenjem participativnog budžetiranja gde će gradske vlasti finansijski podržavati projekte odabrane od strane mesnih zajednica.

„Mesne zajednice moraju biti uključene u planiranje i definisanje i urbanističke i komunalne infrastrukture grada. Moraju imati ulogu odlučivanja, pa i pravo veta u planiranju Generalnog urbanističkog plana i planova regulacije svojih delova grada. Moraju ponovo da postanu i ustavna kategorija“, navela je Vasić.

Zajedno za Novi Sad za posle izbora najavljuje i čišćenje javnog sektora „od lažno zaposlenih“, planira da ohrabri sindikalno organizovanje, kao i uvođenje mehanizama po kojima poslodavci koji krše prava radnika neće moći da dobijaju budžetski novac.

„Uvešćemo instituciju zaštitnika rada i radnih prava koji će biti na raspolaganju svim zaposlenima za bilo kakvu vrstu mobinga, bilo kakvu vrstu napada na radnike, a on će podnositi javno dostupne izveštaje dva puta godišnje“, precizirao je Maksimović.

Dodao je i da je pravo na stan osnovno ljudsko pravo te da će se beskućnicima i socijalno ugroženim građanima na raspolaganje staviti socijalni stanovi. Plan je i da kasarna „Arčibald Rajs“ postane studentski dom.

Među predlozima Zajedno jesu i besplatan gradski prevoz i postavljanje gradskog saobraćajnog preduzeća na noge, kao i izgradnja novih biciklističkih staza, za šta će sredstva biti obezbeđena preraspodelom budžeta.

„Milijarde i milijarde se odlivaju iz budžeta u privatne džepove, a nigde nemamo jasno obrazloženje zašto je to u interesu Novosađanma. Taj novac treba da preusmerimo u važne javne usluge i besplatan, brz i kvalitetan GSP“, istakao je Radivoje Jovović dodajući da JGSP nije gubitaš, već da od njega prave gubitaša.

Dodao je ida će se raditi na tome da se destimuliše vožnja automobila, kako bi se smanjilo zagađenje u gradu.

D. Stupar (Autonomija)