Skip to main content

Stranka Zajedno osudila napad na Crni Ovan

Info 09. јун 2023.
2 min čitanja

"Nedopustivo i sramotno je to što gradska vlast konstantno ne reaguje i povlači se pred napadima neofašističkih organizacija"

Stranka Zajedno najoštrije je danas osudila novi napad na anfifašistički kafić Crni ovan u Novom Sadu.

“Ovo nije prvi put da se fašističke falange povezane sa SNS-om obračunavaju sa antifašističkom tradicijom Novog Sada, koji je pre nepunih 50 godina poneo titulu Grad heroj”, navela je stranka Zajedno u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je u Novom Sadu, koji je pretrpeo stravičan teror fašizma u prošlosti, “nedopustivo i sramotno” to što gradska vlast konstantno ne reaguje i povlači se pred napadima neofašističkih organizacija.

“Jer ako su građanke i građani identifikovali počinioce, izostanak reakcija nadležnih organa znači prećutnu saglasnost i podršku svemu što se dešava”, ocenjuje se u saopštenju.

Oni su u odvojenom saopštenju optužili gradonačelnika Milana Đurića da je “saučesnik” u stvaranju nebezbedne atmosfere u školama.

“Gradonačelniče, kao što vi niste videli dopis o potrebi održavanja skupštinske sednice o bezbednosti, tako ni policija nije videla dete koje je ostalo samo u Osnovnoj školi ‘Prva vojvođanska brigada’ prilikom evakuacije u poslednjoj u nizu dojava o bombama u našim osnovnim i srednjim školama”, naveli su u saopštenju.

Optužili su ga i da smatra da je “sasvim normalno” da su u Novom Sadu česte dojave o podmenutim bombama u školama.

“Da li smatrate da je sasvim normalno da policija izvrši inspekciju jedne od najvećih škola u gradu za samo sedam minuta i da pritom ne primeti dete koje je u toj školi ostalo. Mi smatramo da vi niste dostojni svoje pozicije i da bi vaša ostavka, u ovom trenutku, bila najrazumniji moralni i politički čin”, ocenili su iz Zajedno.

Optužili su ga i da odbija da se izjasni povodom “progona i nasilja koje se kontinuirano vrši nad aktivistima i opozicionim političkim akterima”.

“Još jednom podsećamo da građani i građanke ovog grada, kao i mi iz Zajedno, vaše ćutanje možemo tumačiti samo kao saučesništvo u nasilju”, piše u saopštenju.

(Autonomija)