Skip to main content

Štrajk u RTS-u zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih

Građani 31. maj 2023.
2 min čitanja

Štrajk se dešava nakon što su građani u okviru protesta „Srbija protiv nasilja“ opkolili zgradu RTS-a tražeći smenu rukovodstva javnog servisa

Sindikat RTS „Nezavisnost“ i Strukovni sindikat radnika RTS-a 1. juna u 14 sati održaće jednosatni štrajk upozorenja jer rukovodstvo javnog servisa nije odgovorilo u zadatom roku na njihove zahteve za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih.

Prvi zahtev zasposlenih u RTS-u osnosi se na povećanje cene rada i povećanje iznosa za topli obrok i regres.

Zaposleni traže i pravo na dostojanstven i bezbedan rad na javnom servisu, poštovanje Kolektivnog ugovora, kao i pravednu i realnu sistematizaciju poslova.

Zahtevi štrajkača su i prijem honorarnih saradnika u stalni radni odnos i funkcionisanje RTS-a u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima.

Radnici i radnice RTS-a će od 14 sati prekinuti rad i okupiće se u holu zgrade u Takovskoj 10 u Beogradu gde će im se pridružiti i zaposleni u Radio Beogradu.

Radnici i radnice dopisništva RTS-a će prekinuti rad u isto vreme okupljeni u svojim prostorijama.

Štrajku upozorenja u RTS-u je prethodio protest radnika i radnica RTS-a koji je u aprilu organizovan u holu ove medijske kuće. Menadžment RTS-a od tada nije prihvatio ni jedan zahtev sindikata.

Foto: N1

Iako ranije najavljen, štrajk se dešava svega nekoliko dana nakon što je u okviru protesta „Srbija protiv nasilja“ nekoliko desetina hiljada ljudi opkolilo zgradu RTS-a u Takovskoj ulici tražeći smenu rukovodstva javnog servisa.

Kako je najavljenu, štrajku će se pridružiti i Sindikat RTS „Sloga“ koji nije reprezentativan u RTS-u, dok su u Savezu samostalnih sidnikata RTS-a odlučili da se ne pridružuju štrajku iako podržavaju štrajkačke zahteve.

(Autonomija, Foto: UGS Nezavisnost)