Skip to main content

Stradner: Kremlj nastavlja da podgreva novi rat na Kosovu

Info 01. sep 2022.
4 min čitanja

"Vreme je da se Zapad probudi"

Kremlj nastavlja da podriva stabilnost u regionu kroz svoje dobro poznate napore hibridnog ratovanja, upozorava Ivana Stradner, savetnica u Fondaciji za odbranu demokratije i naučna saradnica Instituta „Amerikan enterprajz“.

Krajnje je vreme, navela je Stradner u autoskom članku za Kijev post, da se zapadne sile probude pred pretnjom koju Balkan predstavlja njihovoj bezbednosti.

“Moskva ne mora da ulazi na Kosovo sa tenkovima da bi ostvarila svoje ciljeve. Sejanjem haosa, obnovljena eskalacija Srbije i Kosova nastavila bi da podriva regionalnu stabilnost, omogućila bi Putinu da odvrati Evropu od svog rata u Ukrajini i omogućila Srbiji da nastavi da balansira između Moskve, Vašingtona i Brisela. Ali, ako Zapad reaguje sada, to može da omete ovaj plan igre”.

Podsetila je na situaciju kada je duž severne granice Kosova u julu došlo do nagle eskalacije.

“Tenzije su bile visoke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će Kosovo napasti Srbiju pre 1. oktobra. Protesti su izbili nakon najavljene odluke kosovskih vlasti da počnu primenu mera koje od Srba koji žive na Kosovu zahtevaju da promene svoje registarske tablice sa srpskih na kosovske.

Vlada Kosova je takođe izjavila da svako ko ima srpski pasoš ili drugu službenu ličnu kartu mora da pribavi drugi dokument za ulazak u zemlju. Obe mere trebalo je da stupe na snagu 1. avgusta, ali je nakon protesta kosovska vlada odložila datum početka za 1. septembar”.

Srbija i Kosovo su, podseća dalje, 26. avgusta potpisale sporazum o rešavanju spora oko kretanja građana preko svojih granica posle više od mesec dana visokih tenzija.

Sporazum o ličnim dokumentima, koji su postigli Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, danas je, podsetimo, počeo da se primenjuje. Dogovor u praksi znači da Beograd ukida dodatna dokumenta za vlasnike ličnih karata izdatih u kosovskim institucijama, a da ih Priština ne uvodi za vlasnike ličnih karata Srbije.

Žozep Borel, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku, sa entuzijazmom je tada tvitovao: “Imamo dogovor“.

Međutim, navodni Stradner, još je rano da se ovaj sporazum slavi kao pobeda. Ona ukazuje da je ruski RT, koji je pod kontrolom Kremlja, objavio upravo danas snimak o “novom ratu na Kosovu”.

Cilj Rusije na Balkanu je, smatra, da “eskalira do deeskalacije“ i da se pozicionira kao jedini posrednik.

“Ovaj plan ostvaruje dva cilja – jačanje položaja Moskve u regionu, dok ruskom predsedniku Vladimiru Putinu daje moć nad zapadnim silama koje ne žele da se nasilje dalje razvija”.

Istovremeno, Vučićev cilj je jednostavno da ostane na vlasti. Haos u regionu bi mu omogućio da se predstavi kao izvor stabilnosti na Balkanu, ne dajući Zapadu drugu opciju osim da ga podrži.

On je, smatra Stradner, poznat po svojoj strategiji balansiranja između Rusije i Zapada u cilju jačanja svoje pozicije.

„Kada je Vučić pristao da ukine izlazne/ulazne dokumente za nosioce kosovskih ličnih karata kako bi udovoljio Zapadu, takođe je preduzeo konkretan korak da zadovolji Moskvu tako što je otkazao predstojeći međunarodni LGBT EuroPride u septembru“.

Ovo je, naglašava, pružilo ustupak hiljadama verskih konzervativnih demonstranata koji su marširali i zahtevali otkazivanje događaja da bi zaštitili srpske “tradicionalne vrednosti“.

Odluka Srbije da ukine dokumente za ulazak/izlaz za nosioce lične karte na Kosovu je, kaže, direktan rezultat toga što je NATO pokazao svoju odlučnost u regionu.

NATO je u avgustu pojačao svoje mirovne trupe na severu Kosova i poslao jasan signal da će biti spreman da interveniše u slučaju dalje eskalacije. Prošle nedelje, dva američka aviona B-52 izvela su nisko prelete iznad Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

“Vučić nije budala – on zna da je Srbija okružena članicama NATO-a, čija ukupna vojna snaga umnogome nadmašuje Srbiju”.

Pre potpisivanja sporazuma, Rusija i Srbija su informativnim operacijama postavljale uslove za dalju eskalaciju na Balkanu.

Ruski mediji su sukob između Srbije i Kosova oslikali kao pokušaj Zapada da se otvori još jedan front za rat u Ukrajini, a isti mediji taj sukob prikazuju kao još jedan pokušaj Zapada da se infiltrira u Srbiju.

Uprkos Vučićevoj izjavi protiv verovatnoće postavljanja ruskih vojnih baza u Srbiji, ruski mediji su nastavili da guraju narativ da su takve baze izvodljive, ukazuje Stradner.

Kada je američka vlada rekla da je vreme da se zaboravi narativ da je „Kosovo Srbija“ i počne da se govori da su „Kosovo i Srbija zapravo Evropa“, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovorila je „Nikad“.

“Verujte joj kada to kaže. Za Kremlj Kosovo nije priča o nekom romantizovanom slovenskom bratstvu ili srpskim manastirima koji se tamo nalaze. Držeći Kosovo zaključanim u zamrznutom sukobu, Putin ga može iskoristiti za pregovore sa Zapadom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kao ′presedan′ za Krim i za kontrolu moskovskih krajnje desničarskih proksi grupa u Srbiji“, dodaje Stradner.

Dogovor oko ličnih dokumenata je korak u dobrom pravcu, ali Rusija i Srbija mogu ponovo da podgrevaju ovaj zamrznuti sukob kada to odgovara njihovim interesima.

Da bi se suprotstavio ovim naporima, Zapad, ističe Stradner, mora da se suprotstavi ruskim informativnim operacijama koje se vode preko lokalnih medija, blogova i društvenih medija.

NATO je ranije poslao specijalizovani tim za podršku kontrahibridnom ratu u Crnu Goru da odvrati ruske hibridne napade, a oni bi trebalo da pošalju tim nazad u region kako bi se suprotstavili ruskim informativnim operacijama.

Izvršna naredba 14033, koju je potpisao predsednik Džo Bajden u junu 2021, dozvoljava SAD da uvedu sankcije protiv osoba koje su uključene u korupcionaške aktivnosti ili koje podrivaju bezbednost ili demokratiju na Zapadnom Balkanu.

Da bi američke sankcije u potpunosti funkcionisale, EU bi trebalo da se pridruži ovim naporima.

(Danas, foto: Autonomija)