Skip to main content

Stoltenberg: Konfrontacija sa Rusijom može da traje godinama

Planeta 16. feb 2023.
2 min čitanja

"Ako predsednik Putin pobedi u Ukrajini, to će biti tragedija za Ukrajince. Ali biće i opasno za sve nas"

NATO mora da se pripremi za dugu konfrontaciju sa Rusijom, jer ruski predsednik Vladimir Putin godinu dana nakon invazije na Ukrajinu ne pokazuje želju za mirom, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Moramo biti spremni dugoročno, to može trajati mnogo, mnogo godina”, rekao je Stoltenberg za Frans pres.

On je dodao da Putin “želi drugačiju Evropu, Evropu u kojoj može da kontroliše svoje susede, gde može da odlučuje šta zemlje mogu da rade”.

Stoltenberg je rekao da je 30 zemalja članica NATO odlučnije u tome da Ukrajina na kraju pobedi.

“Ovde smo da osiguramo da Ukrajina pobedi u ovom ratu i da joj obezbedimo oružje, municiju i podršku koja joj je potrebna”, rekao je generalni sekretar NATO.

Ako predsednik Putin pobedi u Ukrajini, to će biti tragedija za Ukrajince. Ali biće i opasno za sve nas, jer će on i drugi autoritarni lideri biti uvereni da mogu da ostvare svoje ciljeve kada koriste vojnu silu”, poručio je Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Vreme je da Švedska i Finska uđu u NATO

Generalnni sekretar NATO Jens Stoltenberg apelovao je danas u Ankari da Finska i Švedska, čije kandidature za Atlantski savez od maja blokira Turska, “sada” budu uključene u NATO.

“I dalje mislim da je sada vreme da se ratifikuje članstvo i Finske i Švedske”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Generalni sekretar NATO je došao u Tursku da iskaže podršku nakon razornog zemljotresa 6. februara u kojem je stradalo više od 36.000 ljudi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je početkom februara rekao da bi turski parlament mogao da ratifikuje članstvo Finske, bez Švedske koju Ankara i dalje blokira.

“Ne bi bilo realno da se kaže da je Švedska u potpunosti ispunila svoje obaveze koje proizilaze iz memoranduma o razumevanju potpisanog u junu između Turske, Švedske i Finske”, rekao je danas Čavušoglu.

On je ponovio da je Turska spremna da “proceni proces članstva Finske u NATO odvojeno od procesa Švedske”, a o mogućnostima takvog predloga prvi put je u javnosti govorio ranije ove nedelje i Stoltenberg.

(Beta, foto: NATO)