Skip to main content

Stoltenberg u Skoplju: NATO prati šta Rusija radi na Zapadnom Balkanu

Jugoslavija 21. nov 2023.
2 min čitanja

"Sigurnost na Zapadnom Balkanu je od vitalnog značaja za NATO i tu ima razloga za zabrinutost"

NATO pomno prati šta Rusija radi na Zapadnom Balkanu, rekao je tokom posjete Skoplju generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, ali dodaje da ne vidi nikakvu vojnu prijetnju Rusije bilo kojoj članici NATO-a ili regionu. U Skoplju se sastao sa šefom države, a obratio se i poslanicima u Skupštini. Rekao im je da rade za članstvo u Evropskoj uniji kao što rade za NATO.

Nema prijetnje sigurnosti i stabilnosti Sjeverne Makedonije i regiona od Rusije, saglasili su se premijer Dimitar Kovačevski i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju.

„Oprezni smo, pažljivo pratimo šta Rusija radi i ostajemo jedinstveni. Imamo vojno prisustvo u ovom regionu, sa KFOR-om, sa Generalštabom u Sarajevu i sa kancelarijama u Beogradu, i spremni smo da brzo istupimo i učinimo sve što je potrebno da odbranimo svakog saveznika od bilo kakve pretnje, ali nismo vidjeli bilo šta što bi predstavljalo prijetnju bilo kojem savezniku u NATO-u“, rekao je Stoltenberg.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski rekao je da se ta zemlja, zajedno sa NATO-om, bori protiv ruskog uticaja u regionu, a da institucije rade svoj posao.

„Uticaj trećih zemalja, uključujući i ruski uticaj, postoji u regionu i one uvijek mogu da nađu istomišljenike u pojedincima, u pojedinim političkim strankama i u određenim organizacijama, ali nisu ni blizu onoga što posjeduju naše institucije, šta posjeduju članice NATO-a i šta posjeduju naše službe sigurnosti da bi mogle da izvrše bilo kakvu destabilizaciju naše zemlje“, rekao je Kovačevski 21. novembra.

Sigurnost na Zapadnom Balkanu je od vitalnog značaja za NATO i tu ima razloga za zabrinutost, rekao je Stoltenberg, ukazujući na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

„Autoritarne države žele da potkopaju našu slobodu i način života, uključujući i ovdje na Zapadnom Balkanu. Šire dezinformacije, siju podjele i potkopavaju demokratiju. Naš odgovor mora biti da radimo još bliže u NATO-u, kroz naše vojno prisustvo i saradnju sa saveznicima i partnerima, jer smo mi zaista velika snaga za stabilnost u regionu“, rekao je Stoltenberg.

Posetom Severnoj Makedoniji šef Alijanse završava svoju turneju na Zapadnom Balkanu, tokom koje je posjetio i Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju. Stoltenberg kaže da su to zemlje partneri, a Sjeverna Makedonija članica. Činjenica da će se ovdje održati regionalni samit lidera NATO-a je priznanje uloge koju Sjeverna Makedonija ima za Alijansu, rekao je čelnik NATO-a.

Skoplje će 22. novembra biti domaćin neformalnog sastanka lidera NATO saveznika iz regiona. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski dočekaće premijera Albanije Edija Ramu, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, premijera Crne Gore Milojka Spajića i premijera Slovenije Roberta Goloba.

(Slobodna Evropa, Foto: NATO)