Skip to main content

Stoltenberg poručio EU: Prestanite da se žalite, podržite Ukrajinu

Planeta 19. jul 2022.
< 1 min čitanja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je članove Evropskog parlamenta da “prestanu da se žale i da iskorače i pruže podršku” Ukrajini.

„Cena koju plaćamo kao Evropska unija, kao NATO, jeste cena koju možemo meriti u valuti, u novcu. Cena koju plaćaju u Ukrajini meri se izgubljenim životima svaki dan. Trebalo bi da prestanemo da se žalimo i da pojačamo i pružimo podršku. Tačka”, poručio je Stoltenberg.

On smatra da bi zemlje članice EU trebalo da teže pružanju značajne podrške Ukrajini na duže staze, jer je „cena nepodržavanja mnogo veća“.

Kako je naglasio, „u našem je interesu da pomognemo Ukrajini, jer morate shvatiti da je, ako Ukrajina izgubi, to opasnost za nas“.

„Ako vam nije stalo do moralnog aspekta ovoga, podrške narodu Ukrajine, trebalo bi da brinete o sopstvenim bezbednosnim interesima“, ukazao je Stoltenberg.

Platite podršku, platite humanitarnu pomoć, platite posledice ekonomskih sankcija, jer alternativa je da kasnije platite mnogo višu cenu, zaključio je generalni sekretar NATO.

(FoNet, foto: Beta-AP)