Skip to main content

DS odbornicima: Odbacite Generalni urbanistički plan Novog Sada

Info 19. jul 2022.
< 1 min čitanja

Novosadski odbor opozicione Demokratske stranke (DS) uputio je danas pismo svim odbornicima u Skupštini grada u kojem ih poziva da na sednici gradskog parlamenta u četvrtak odbiju predlog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine.

DS je u saopštenju za javnost naveo da je GUP neprihvatljiv i štetan po grad.

“Od Novog Sada na vodi, preko uništavanja zelenila, do izmena namene zemljišta u korist investitora a na štetu građana”, naveo je u pisamu predsednik novosadskog odbora DS-a Veljko Krstonošić.

Dodao je da će po predloženom GUP-u biti smanjeni prihodi grada po osnovu izdavanja građevinskih dozvola, “što se krije od javnosti”.

“U savremenom svetu pod pojmom razvoja odavno se ne podrazumeva samo izgradnja višespratnica, betoniranje i asfaltiranje. Razvoj je unapređenje kvaliteta života, a za to je potrebna zdrava životna sredina, zelene površine koje obezbeđuju više kiseonika i snižavaju temperaturu vazduha, uslovi za sport i rekreaciju, lokalni odgovor na globalno otopljavanje”, naveo je Krstonošić

Dodao je da u predloženom GUP-u takvog razvoja nema “ni u tragovima”.

“Ovo se tiče svih nas u ovom gradu, naših porodica, dece. I zato smo ostavili po strani naše političke razlike i sve ostalo. Obratili smo se svakom odborniku pojedinačno kao čoveku i sugrađaninu koji sutra takođe treba da živi u ovom gradu”, kazao je Krstonošić.

(Autonomija)