Skip to main content

Stojković: Odluka Kovača da ne izruči Vukotića politički je motivisana

Jugoslavija 28. окт 2023.
2 min čitanja

"Meni ovo liči da Crna Gora ide ka depriznavanju države Kosovo"

Odluka ministra pravde u tehničkom mandatuMarka Kovačada, protivno odluci suda, Prištini ne izruči Momčila Vukotića, državljanina Srbije koji se tereti za ratne zločine na Kosovu, politički je motivisana i protivzakonita, kažu sagovornici Gradske. Kako ističu, odlazeći ministar se ponaša u skladu sa stavovima zvaničnog Beograda.

Procedure za izručenje državljanina jedne države drugoj su jasne i Crna Gora je kao članica Interpola morala da ih ispoštuje, kaže za Gradsku Azem Vllasi, advokat sa Kosova. Ako je sud donio odluku o izručenju, kako pojašnjava, ona se mora ispoštovati.

”Ministar pravde ima tu samo rutinski postupak oko načina izručenja, ali ne može on da odluči hoće li ili neće da sprovede sudsku odluku. Kao što ne može da ga izruči ako Sud donese odluku da ga ne isporuči“, ističe Vlasi.

Ministar Kovač je obmanuo javnost u pogledu razloga za neizručenje Vukotića, kaže Čedomir Stojković, advokat iz Beograda.

” Kada god ministar pravde bilo koje države odluči da ne izruči neko lice drugoj državi, nakon što sud kaže da su ispunjeni svi formalni uslovi. I ministar kaže da ga ipak neće izručiti to znači da je ministar donio političku odluku, Ovde je ministar slagao javnost da njega zakon ovlašćuje da on ponovo prespituje te činjenice, koje su već ispitane. Njega zakon to ne ovlašćuje”, smatra Stojković.

Kovač je, kaže Stojković, preuzeo na sebe ulogu suda kada je konstatovao da je apsurdno da Kosovo potražuje Vukotića samo na osnovu činjenice da ga je neko lice prepoznalo na fotografiji, uprkos tome što i sud u Prištini i sud u Podgorici smatraju da je to prepoznavanje dovoljno za osnovanu sumnju. Iza ovakve odluke krije se, kaže, druga namjera.

”Meni ovo liči da Crna Gora ide ka depriznavanju države Kosovo. Jer ako Crna Gora iz političkih razloga odbija izručenje lica osumnjičenog za ratne zločine suverenoj državi, odnosno državi čiju je nezavisnost priznala, to znači da je ovo faktičko depriznavanje te države“.

Srbija je jedina zemlja koja krije i ne isporučuje ratne zločince, podsjeća Vlasi. Saglasan je sa ocjenom da se iza Kovačeve odluke kriju politički motivi, ali, kako zaključuje, ne može se sa sigurnošću reći da li je odlazeći ministar pravde postupio u ovom slučaju po sopstvenom nahođenju ili je Beograd preko Abazovića uticao na njegovu odluku.

(Portal Analitika, Foto: mc.rs)