Skip to main content

Stojković: Devojku iz Ukrajine napali u Beogradu i nacrtali joj Z na zgradi u kojoj živi, a njoj sude zbog buke

Građani 29. дец 2022.
< 1 min čitanja

Iako je žrtva fizičkog napada putinovskih “Z” Beograđana, ukrajinskoj državljanki Mariji Vihovskoj se sudi za nasilje i remećenje javnog reda i mira, rekao je danas novinarima njen advokat Čedomir Stojković.

Kako je ispričao, nakon što se sa svojim partnerom Jurijem, koji je iz Rusije, preselila u zgradu u Vinči, vrlo brzo posle toga na ulaznim vratima u zgradu nacrtana su dva velika slova Z, koja su simboli ruske agresije na Ukrajinu.

Nekoliko dana kasnije, naveo je Stojković, dva muškarca i jedna žena su fizički nasrnuli na Mašu i Jurija u njihovom stanu. Jurij je pozvao policiju, koja je – nakon legitimisanja – privela Mašu, rekao je Stojković.

Advokat tvrdi da su je potom celu noć držali u policiji, da joj nisu dozvolili ni advokata ni prevodioca, da je primorana da potpiše priznanje krivice, a da nije znala šta potpisuje te da je policija krajnje neprofesionalno radila svoj posao. Ujutro su je izveli pred Prekršajni sud, koji joj je izrekao kaznu od 220 evra, navodno za kršenje javnog reda i mira.

Stojkovića je angažovalo Rusko demokratsko društvo iz Srbije, koje se bori protiv Putina i rata u Ukrajini. On je potom uspeo da obori presudu prekršajnog suda, a danas je pred tim sudom u Beogradu održano prvo ročište ponovljenog postupka. Sledeće je zakazano za 6. februar.

Čedomir Stojković ie pre dva meseca sa istomišljenicima Savez građana „Grupa Oktobar“ za borbu protiv hibridnog delovanja režima Vladimira Putina u Srbiji.

(Autonomija, foto: Twitter/Čedomir Stojković)