Skip to main content

Sto pedeset dana ćutanja o Davidovoj smrti

Jugoslavija 22. авг 2018.
4 min čitanja

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske prikupili su potpis trećine poslanika za održavanje nove posebne sjednice entitetskog parlamenta, ponovo o slučaju stradalog mladića Davida Dragičevića.

Predstavnici opozicionih stranaka traže da sjednica bude održana prije predstojećih opštih izbora i to na temu „Neustavno i nezakonito postupanje pojedinaca u institucijama RS-a u slučaju Davida Dragičevića“.

Samo dan nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik najavio kako razmišlja o tome da ponudi 500.000 maraka (više od 256.000 evra) za informaciju koja bi mogla dovesti do rješavanja slučaja ubistva 21-godišnjeg Davida Dragičevića, oglasili su se i opozicioni predstavnici tvrdeći da žele da se pred entitetskom Narodnom skupštinom, prije izbora, raspravlja o miješanju u istragu i uzurpaciji nadležnosti institucija RS-a.

Upravo Dodika, ali i entitetskog ministra policije Dragana Lukača, kao uzurpatore su okarakterisali opozicioni poslanici koji su u srijedu zvanično najavili zahtjev za posebnom sjednicom Narodne skupštine.

„Danas je 150. dan i ne znamo ko je ubio Davida Dragičevića. Pitamo danas ovdje – ko je ubio Davida Dragičevića?! Šta je uradilo nadležno tužilaštvo u proteklih više od mjesec i po dana? Koje su konkretno radnje preduzeli i na koji način napreduje istraga? U poređenju sa onim što smo u ranijem vremenskom periodu mogli da vidimo, ja ću samo da navedem šta je naša pretpostavka u kom pravcu ide ova istraga. Prije više od deset godina je otvorena istraga i za ubistvo Milana Vukelića. I mi, poslije deset godina, nemamo obustavljenu istragu, nemamo podignutu optužnicu. U RS-u, u BiH, ne postoje vremenski rokovi koji će natjerati tužilaštva da određena pitanjima u određenim rokovima riješe“, istakao je poslanik Partije demokratskog progresa (PDP), Adam Šukalo.

„Sjetite se samo kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a (MUP RS) slučaj Dragičević okončalo brzo, na jednom presu, gdje su bez tužioca, bez naredbe tužilaštva, bez izvještaja tužilaštva bukvalno završili predmet, a kasnije se pokazalo da tu ima mnogo stvari koje su izmišljene, poput provalne krađe u famoznu kuću, do raznih nalaza od strane vještaka i institucija koje nisu relevantne jer za to nisu bile opremljene“, naveo je poslanik Srpske demokratske stranke (SDS), Nedeljko Glamočak.

Milorad Dodik je nagradu od pola miliona maraka najavio nakon što su ga na vanrednoj konferenciji za novinare u utorak predstavnici medija upitali – „Ko je ubio Davida Dragičevića?“.

„To je pitanje za tužilaštvo i vjerujem da ste, ako imate dovoljno informacija, to trebali da pitate tužioce, a ne Milorada Dodika. Ovih dana razmišljam da bi, definitivno, RS trebao da raspiše jednu novčanu nagradu za one koji dostave bilo kakvu informaciju o tome. Institucije RS-a nemaju ništa sa tim, da li i jeste ili nije neki pojedinac to… Mi ne možemo da utvrdimo. To treba da utvrdi, naravno, tužilac, i on će to, vjerujem, uraditi“, izjavio je Dodik.

Sve ovo se dešava nakon nešto više od tri mjeseca od kada je 10. maja održana posebna sjednica entitetskog parlamenta o slučaju Dragičević.

Od tada su se neke stvari dogodile. Tužilaštvo u Banjaluci je okarakterisalo smrt Davida Dragičevića kao ubistvo, roditelji su angažovali i međunarodni istražni tim čiji se dolazak uskoro očekuje. Najavljena je i ekshumacija tijela mladića.

Na Trgu Krajine u srijedu se održavaju 150. protest Davidove porodice i građana u potrazi za pravdom i istinom.

Davidov otac, Davor Dragičević, već neko vrijeme tvrdi da zna ko su ubice.

„Uzmite pare i nab**te ih sebi… znate gdje. Davor se ne prodaje. Predsjedniče, kod tebe u Palati (Palata Republike Srpske u kojoj je Dodikov kabinet, prim. aut.) sjede ubice i za mene ste svi saučesnici“, rekao je Davor reagujući na Dodikovu najavu za nagradu za informacije.

„Davida Dragičevića su oteli, silovali i ubili nečasni pripadnici MUP-a RS. Petog oktobra ću reći imena nalogodavaca, egzekutora i naručioca ubistva Davida Dragičevića“, rekao je otac Davor te je i citirao, kako tvrdi, riječi ubica: „Joj tata, dirao me David neki mali sa dredovima… ma ubi’ klinca, dijete razvedenih roditelja…tata konobar…“.

Prije dva dana protesti su održani i pred Okružnim tužilaštvom u Banjaluci.

Davor Dragičević ne krije nezadovoljstvo radom Glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira i postupajućeg tužioca u predmetu, Dalibora Vreće.

„Dragi moj sine, dušo moja, dragi moj Davide – dušo naša. Dvadeset drugi avgust 2018. godine. Evo, dragi sine, šta smo doživjeli – ti, ja i grupa za Davida? Stojimo ispred institucije koja 148 dana krije nalogodavce, egzekutore i tvoje ubice. Sine dragi, nema ni tvojih gaća – da vrate tvom tati, da ih stavi u ormar“, rekao je Dragičević.

Ono što je primjetno jeste da se svaki dan na Trgu Krajine okupi značajan broj građana, svih generacija.

U posljednjih nekoliko dana istaklo se i obraćanje na Trgu dekana Elektrotehničkog fakulteta, Branka Blanuše.

„Davide, probudio si slobodne i dobre ljude. Podigli su glavu. Poručujem akademskoj zajednici – zašto ćutite? Ima li straha? Od koga? Recite ono što imate. Progovorite! Nije istina da smo mi protiv RS-a, ovdje je mnogo nas boraca, ovdje su ljudi koji vole RS. Ne rušimo institucije, mi čuvamo institucije RS-a. Recite – ko je kriv! Ostaćemo ovdje dok ne dobijemo istinu“, rekao je Blanuša.

U cijeloj situaciji, ocjenjuje urednik magazina buka Aleksandar Trifunović, bitno je i to što će se slučaj Davida Dragičevića zadržati u fokusu, što bi moglo natjerati institucije da ubrzaju svoj posao.

„Ponudu predsjednika Dodika vidim kao još jednu potvrdu ozbiljnu potvrdu nesposobnosti sistema, koji je, podsjećam, na prvoj konferenciji za štampu demantira da se o bilo kakvom ubistvu se radi, da bi mjesecima poslije prihvatio nešto što je svima poznato – da je David zaista ubijen. Imamo situaciju da ne dobijamo nikakve informacije, da kad ih tražite, smatraju vas neprijateljima, plaćenicima, kao i sve one ljude koji stoje već 150 dana tamo. To je jedan sveopšti kuršlus kome je zajednički imenitelj nesposobnost institucija i potvrda da je ova administrativna jedinica, ovaj entitet, opasan po život“, zaključuje Trifunović.

David Dragičević nestao je u Banjaluci u noći sa 18. na 19. mart, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas.

Protesti porodice i građana počeli su 26. marta nakon što nisu povjerovali u tada izrečene navode da je David opljačkao kuću, koristio narkotike i utopio se u Crkvenoj.

Uzdignuta pesnica i Davidova pjesma „Klinac u getu“, postali su svojevrsnim simbolom borbe za pravdu i istinu na banjalučkom Trgu Krajine.

(Milorad Milojević, Slobodna Evropa)