Skip to main content

Stevan Dojčinović: Neprijateljsko okruženje je veoma jako, vlast radi sve što može da zaustavi medije

Građani 28. dec 2022.
< 1 min čitanja

Uredniku Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Stevanu Dojčinoviću uručeno je nedavno priznanje Šampion u borbi protiv korupcije, koje treću godinu zaredom dodeljuje američki Stejt department. Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je, tom prilikom, da su Dojčinović i ostali nagrađeni “istrajali u svom poslu uprkos zastrašivanju, uznemiravanju i pretnjama”.

Dojčinoviću je priznanje uručeno na ceremoniji u Vašingtonu na Međunarodnoj konferenciji za borbu protiv korupcije, a osim njega nagrađeno je još sedam „šampiona u borbi protiv korupcije“ iz različitih zemalja.

Američki državni sekretar Blinken istakao je zasluge ovogodišnjih dobitnika i iskazao „poštovanje i zahvalnost“ za njihov rad.

Redakcija portala KRIK, pre toga, tokom decembra, dobila je još dve nagrade. Priznanje za slobodu izražavanja – jednog je od tri koja nevladina organizacija Građanske inicijative dodeljuje borcima za očuvanje „tri slobode“: okupljanja, udruživanja i izražavanja.

Kad je reč o prvoj regionalnoj novinarskoj nagradi „Srđan Aleksić“ za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izveštavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, KRIK je dobio u kategoriji „Za medije“, dok su u kategorijama “Za hrabrost” i „Za doprinos zajednici“ dobitnici novinari Tamara Skrozza i Viktor Ivančić.

Na konstataciju novinara NUNS-ovog Dosijea o medijima da je “Vašingtonska nagrada” i konkretan povod za ovaj razgovor, sagovornik radosno pokazuje statuetu, komentarišući, uz smeh, kako je “baš kul, nije ono, samo na papiru već daju nešto što može da se dodirne”.

Ceo intervju sa Dojčinovićem pročitajte OVDE.

(NUNS Dosije, foto: Medija centar Beograd)