Skip to main content

Sterijino pozorje od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu: Vreme teskobe

Kultura 09. maj 2022.
3 min čitanja

Pred publikom petnaest predstava

Ovogodišnje 67. Sterijino pozorje, koje će se u Novom Sadu održati od 26. maja do 3. Juna, pred publiku i žiri doneće petnaest predstava u različitim selekcijama. Festival će svečanom besedom na sceni Srpskog narodnog pozorišta otvoriti scenograf akademik Miodrag Tabački.

Tabački je petostruki dobitnik Sterijine nagrade, četiri za scenografiju (1982, 1996, 1998. i 1999), kao i Nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture 2009. godine.

“Osećanja teskobe, straha, potuljenosti, iznemoglosti i razočaranja nameću se kao opšte stanje duha koje je zaposelo i naš pozorišni prostor usled pandemije. Kada se tome doda i mogućnost da našu kulturu preplavi nekultura koja izbija odasvud, slika je još neveselija. Ne preostaje nam ništa drugo nego borba da se i pozorišni sistem rehabilituje i ojača… Sterijino pozorje nije, niti je bilo, a valjda neće ni biti ni presek, ni prosek pozorišnog stanja duha, niti stanja pozorišta u Srbiji”… – izneo je, između ostalog, Milivoje Mlađenović selektor ovogodisnjeg Sterijinog pozorja, koje se ove godine održava pod motom “Vreme teskobe”.

Selektor Mlađenović video je u selekcionom ciklusu 51 predstavu pozorišta u Srbiji i regionu, i sedam predstava u formi video snimka.

Naglašava da „najvažnija karakteristika ovogodišnjeg takmičarskog programa proističe iz osnovne misije Sterijinog pozorja, zastupljenosti prvoizvedenih, originalnih dramskih dela. Od devet predstava u takmičarskom programu pet su praizvedbe, od kojih su četiri originalne drame a jedna je dramatizacija romana. Kada se ovome dodaju i podaci da će na otvaranju, kao i na zatvaranju Sterijinog pozorja biti izvedene praizvedbe dramskih dela, stiče se optimistična slika o ostvarivanju misije Sterijinog pozorja…”

Iz predstave „Bludni_dani kuratog Džonija“ Novosadskog pozorišta (Foto: Sterijino pozorje)

U takmičarsku selekciju 67. Sterijinog pozorja uvrstio je predstave: „Izbiračica“ Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević Narodnog pozorišta iz Subotice; „Protekcija“ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta iz Sarajeva; „Kod večite slavine“ Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović Srpskog narodnog pozorišta; „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta;“Godine vrana“ Siniše Kovačevića Narodnog pozorišta Beograd; „Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj Ateljea 212; „Poslednje devojčice“ Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice; „Fleke“ Tijane Grumić u režiji Juga Ðorđevića Kraljevačkog pozorišta i „Bludni dani kuratog Džonija“ Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić Novosadskog pozorišta.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji „Krugovi“ tri su predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja.: “Ja sam ona koja nisam” pisac Mate Matišić, režija Paolo Mađeli; ZKM Zagreb (Hrvatska); “Usidrene”, pisac Elvis Bošnjak, režija Anastasija Jankovska; HNK Split, GDK „Gavela” Zagreb, HNK Zadar (Hrvatska); My name is Goran Stefanovski” , dramaturg Branislava Ilić, režija Branislav Mićunović; Dramski teatar Skopje (Severna Makedonija).

Predstava u čast nagrađenih biće „Hrkači“ čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

O Sterijinim nagradama će odlučivati Žiri u sastavu Slobodan Skerlić, reditelj (predsednik), Milena Pavlović, glumica, Slobodan Unkovski, reditelj, Petar Mihajlović, dramski pisac i Zoran Maksimović, teatrolog. Voditelji Okruglog stola su Isidora Popović, teatrološkinja i Vlatko Ilić, reditelj.

Iz predstave „Protekcija“ Narodnog pozorišta Sarajevo (Foto: Sterijino pozorje)

Pored toga, publika 67. Sterijinog pozorja imaće priliku da pogleda i niz pratećih programa. Ove godine u prologu festivala u Scenskoj laboratoriji FTN predavanje će održati Slobodan Unkovski (Čemu umetnost služi danas?). Prvog dana Festivala biće otvorena 17. izložba pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja koja je trijenalnog karaktera. Biće upriličena i izložba dečjih likovnih radova „Scena, maska, kostim, lutka“, te izložba pozorišne fotografije Srđana Pabla Doroškog. Svojim projektom „Mileva“ novosadskoj publici predstaviće se COLECTIVO HOMÓNIMO iz Čilea.

Odsek za umetnost i dizajn, Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dugogodišnji saradnik Sterijinog pozorja, pripremio je i izložbu kostima studenata master studija (Šok koridor) i projekat „Dokolica“, umetnički rad studenata treće godine scenske arhitekture, tehnike i dizajna.

Organizatori najavljuju i da će se – posle dvogodišnje pauze zbog epidemije korone – ove godine u okviru Pozorja mladih ponovo okupiti studenti pozorišnih visokoškolskih ustanova. Studenti dramaturgije Akademije umetnosti u Novom Sadu javno će čitati svoja dramska ostvarenja.

Branislava Opranović (Autonomija, naslovna fotografija: „Kod večite slavine“/Sterijino pozorje)