Skip to main content

Stepanov: Radi se na uništavanju identiteta Vojvodine

Autonomija 20. feb 2013.
2 min čitanja

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Radivoj Stepanov izjavio je danas da se sve radi kako bi se uništio identitet Vojvodine.
“Više od 20 godina na delu je pljačkaški princip: iz Vojvodine se uzimalo sve što se moglo po pravu jačeg. Država zna samo jedno: držati, uzimati i ne dati”, rekao je Stepanov na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine.
Prema njegovim rečima, zbog takve politike, za samo dve decenije Vojvodina je ostala bez socijalnog, ekonomskog, intelektualnog, kulturnog… kapitala. “Vojvodina se drži na srbijanskom povocu poverenih nadležnosti, što je uvredljivo i ponižavajuće”, rekao je Stepanov.
Prema njegovim rečima, između Ustava Srbije iz 1990. i aktuelnog Ustava iz 2006. godine nema suštinske razlike, već je novi ustav zapravo “radikalski redizajniran” Miloševićev ustav iz 1990. godine, koga su donele četiri partije izrazito nacionalnog pa i nacionalistickog predznaka: D S S, DS, SPS, SRS. “Prvi put su ustav pisali jugomrsci a drugi put rodoljupci. Onaj prvi je razrušio Jugoslaviju, a ovaj drugi je na dobrom putu da uništi i Srbiju”, ocenio je Stepanov.
Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban novi, moderan, demokratski ustav, koji će biti “relaksiran od mitova i od nacionalizma”. “Sadašnjim Ustavom je nastavljeno mazohističko trčanje Srbije unazad. On je ojačao autoritarnu vladavinu, koja inače u Srbiji ima duboke korene, podstakao pravoslavni fundamentalizam, i centralistički model države doveo do ekstremnih granica”, rekao je Stepanov.
On je rekao da je Srbija u svojoj istoriji promenila 20 ustava, ali je “ostajala manje-više ista”. “Nije bilo ustava po meri sadašnjosti i izgledima budućnosti”, kazao je Stepanov.
Politikolog Duško Radosavljević ocenio je da je ceo Ustav Srbije “koncipiran na laži”, s ciljem da se očuva kosovski mit, iako je činjenica da birači sa Kosova nisu bili upisani u birački spisak, što svedoči o tome da je Srbiji na Kosovu stalo samo do teritorija a ne i do ljudi.
Prema njegovim rečima, Ustav omogućava da se zakonom može ukinuti autonomija Vojvodine. “Ovo je danas samo fasadna autonomija Vojvodine, jer Skupština Vojvodine nema zakonodavnu funkciju”, kazao je Radosavljević.
On je ocenio da autonomija Vojvodine mora biti regulisana njenim sopstvenim konstitutivnim aktom, koji se može zvati i osnovni zakon.
Predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić rekao je da je aktuelni Ustav Srbije “nepopravljiv”.
“Ne može se promeniti, treba doneti novi na Ustavotvornoj skupštini, koju ne treba da čine samo partije, nego i civilni sektor i mnogi drugi, jer donošenje Ustava ne može biti samo partijsko pitanje. Pre toga, poželjno bi bilo stvoriti ustavotvorni pokret u Srbiji koji bi činilo svi oni koji su 2006. godine bojkotovali Ustav”, kazao je Subotić.
Okruglom stolu “Ustav Srbije – kočnica na putu ka EU?” prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
Okrugli sto je održan u organizaciji Vojvođanske politikološke asocijacije i redakcije lista Republika, a u okviru projekta “Kuda ide Srbija”, koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo.
(Autonomija)