Skip to main content

Stejt department: SAD nikada neće zaboraviti žrtve Srebrenice

Jugoslavija 11. jul 2022.
< 1 min čitanja

"Uz one koji tragaju za nestalima, bore se za istinu, podržavaju preživele i traže pravdu istragom i procesuiranjem odgovornih"

Stejt department saopštio je večeras da SAD neće nikada zaboraviti žrtve Srebrenice i da godišnjica genocida treba da služi kao podsetnik na potrebu nastavka traganja za nestalima, podršku preživelima i traženja pravde za žrtve.

“Na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, svečano oplakujemo žrtve. Ova godišnjica treba da služi kao podsetnik na potrebu da se nastavi traganje za nestalima, borba za istinu, podrška preživelima i traženje pravde za žrtve”, navodi se u saopštenju koje je preneo portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova Ned Prajs (Price).

Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti žrtvama – više od 8.000 muškaraca i dečaka koji su ubijeni u julu 1995. godine. SAD to nikada neće zaboraviti, navedeno je u saopštenju.

Stejt department je dodao da će SAD nastaviti da budu uz one koji nastavljaju neumorno da “tragaju za nestalima, bore se za istinu, podržavaju preživele i traže pravdu istragom i procesuiranjem odgovornih”.

“Potrebna je hrabrost i snaga da se prevaziđe bol i gubitak, i da se promovišu nada i tolerancija. Duboko smo posvećeni podršci liderima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koji su spremni da preduzmu značajne korake ka pomirenju u potrazi za boljom budućnošću za sve građane”, dodaje se u saopštenju.

Stejt department naveo je da SAD cene dugogodišnje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom i ostaće “nepokolebljiv partner posvećen zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne Bosne i Hercegovine na putu ka punim evroatlantskim integracijama”.

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari danas je obeležena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima, koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

(Beta, foto: Beta/AP)