Skip to main content

Stejt department o Svesrpskom saboru: SAD čvrsto podržavaju evropsku budućnost celovite Bosne i Hercegovine

Jugoslavija 12. јун 2024.
2 min čitanja

"Budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji"

Američki Stejt department je povodom deklaracije usvojene na „Svesrpskom saboru“ pozvao političke lidere sa Zapadnog Balkana da bolje iskoriste svoje sastanke kako bi promovisali regionalnu stabilnost i pomirenje.

Povodom Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, Stejt department je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo i da SAD „čvrsto podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je deo Republika Srpska“.

„Retorika i postupci (predsednika) Milorada Dodika o otcepljenju Republike Srpske dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući stanovnike Republike Srpske, žele i zaslužuju“, naveo je Stejt department.

Američko ministarstvo spoljnih poslova je navelo i da SAD „veruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve“.

Usvajanje deklaracije na „Svesrpskom saboru“, 8. juna u Beogradu, za RSE je juče prokomentarisao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, rekavši da fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan i na povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem.

Dan ranije, Ambasada SAD u Sarajevu saopštila je da zaključci usvojeni na „Svesrpskom saboru“ predstavljaju „namerni napad“ na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na „Svesrpskom saboru“ deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja „jedinstvenu celinu“, navodi da je Dejtonski sporazum „trajno i bitno narušen“ i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

„Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u meri u kojoj oceni kao celishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta“, dodaje se u deklaraciji.

(Beta)