Skip to main content

Stefanović (SSP): Zaključak parlamenta ne spominje zamerke iz izveštaja Evropske komisije

Info 28. dec 2020.
2 min čitanja

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je danas da je rasprava u parlamentu o izveštaju Evropske komisije licemerne jer se nijednom rečju ne spominju zamerke na stanje demokratije u Srbiji zbog kojih je blokiran i nastavak evropskih integracija.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Skupštine Srbije, Stefanović je rekao da u toj zgradi “grupa nelegitimnih poslanika” usvaja zaključak o tome kako je Srbija prošla u izveštaju Evropske komisije, ali bez pominjanja razloga koji su doveli do toga niti odgovornosti svojih šefova za takav razvoj događaja.

On je podsetio da Srbija u 2020. godini nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje a da je u izveštaju EK jasno definisano da je to posledica nedostatka vladavine prava, ljudskih prava, slobode medija i postojanja korupcije.

Stefanović je dodao da se čak i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici složio s izveštajem Fridom hausa da je Srbija zarobljena država i da nema medijskih sloboda, ali da ni o tome nema reči u zaključku koji je danas pred poslanicima parlamenta.

Prema Stefanovićevim rečima, Srbija je do 2012. godine napredovala na putu ka Evropskoj uniji i uspela da za svoje građane izbori bezvizni režim i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ali je u poslednjih osam godina, od dolaska na vlast Srpske napredne stranke, zabeleženo nazadovanje na tom palnu, što je loše za građane i njihov životni standard.

“Ovakav isprazan i ciničan zaključak nije viđen jer se iz njega ne vidi ništa što je u izveštaju EK negativno po Srbiju”, rekao je on.

Funkcioner SSP-a je kritikovao inicijative iz vlasti da se, uprkos jasnim ustavnim odrednicama, dodatno poveća uticaj partije na vlasti na pravosuđe a takođe je ocenio da vlast ne namerava da odustane od pritisaka na medije.

Konferenciju za novinare SSP ispred zgrade parlamenta konstantno je ometao Simo Spasić iz Udruženja porodica žrtava sa Kosova i Metohije koji je nepovezano uzvikivao parole poput “Đilas – korona”, “pravda za žrtve”, “UČK-ISIS”, a takođe je proklinjao simpatizere opozicije koji su mu pre početka uzeli baterije iz megafona.

(Beta)