Skip to main content

Šta predsednički kandidati obećavaju Vojvodini

Info 13. јан 2008.
2 min čitanja

Kandidati za predsednika Srbije u svojim predizbornim turnejama po Vojvodini obećavaju da će tu pokrajinu iz korena menjati i tražiti za nju više političke samostalnosti, drugi je, opet, vide kao pitanje ekonomskog razvoja, treći joj se udvaraju s “dušo i srce”… Kandidat SRS-a Tomislav Nikolić obećao je na konvenciji u Novom Sadu da će, ako bude izabran za predsednika Srbije, pomoći da Vojvodina bude “još čvršća, lepša i bogatija”.
Nikolić je okupljenim pristalicama radikala poručio da su “izgradili divnu Vojvodinu”, i da takvu treba da je očuvaju. Srbija, kako je rekao, mora da bude država složnih građana, a stanovnici Vojvodine ne treba da dozvole “da ih posvađaju”.
Za predsedničkog kandidata DS-a Borisa Tadića Vojvodina “nije ustavno pitanje nego pitanje razvoja i ono mesto gde je Srbija najbliža Evropi”. Tadić je u Kanjiži poručio da je budućnost Vojvodine bitna ne samo za sve etničke zajednice koje na tom prostoru žive nego i za celu Srbiju i čitav region. Tadić, koji u svojoj predsedničkoj kampanji insistira na evopskom putu Srbije, ali i na očuvanju KiM u Srbiji, poručio je u intervjuu “Dnevniku” da neće dozvoliti da se na Vojvodinu odrazi eventualni negativni rasplet oko KiM. On je ocenio da je logika po kojoj se decentralizacija i regionalizacija poima kao “pravljenje fragmentirane Srbije ili novih unutardržavnih entiteta po liniji nacionalnog razdvajanja neevropska i veoma opasna”. Tadić smatra da je, zapravo, ekonomska logika ta koja vodi ka formiranju regija.
S druge strane, za predsedničke kandidate LDP-a Čedomira Jovanovića i Mađarske koalicije Ištvana Pastora Vojvodina jeste i ustavno pitanje. Ovi kandidati smatraju da Vojvodina u Ustavu Srbije treba da ima širu autonomiju, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću. Jovanović je obećao da će, ako bude izabran za predsednika, inicirati promenu Ustava i zbog “sramne odredbe da je Srbija zemlja srpskog naroda i ostalih građana”. Pastor se u svom programu zalaže i za teritorijalnu autonomiju Mađara u osam opština na severu Vojvodine. On kaže da je svestan toga da ta ideja izaziva negodovanje, ali je upoređuje s ranijom idejom iz republičke vlasti o autonomiji Srba u KiM.
Vojvodina je za kandidata Nove Srbije Velimira Ilića “duša i srce Srbije, baš kao i Kosovo”. Ilić se na konvenciji u Novom Sadu požalio okupljenim pristalicama da su “hteli da ga posvađaju s Vojvodinom”, ali njegova poruka je da Srbija neće opljačkati Vojvodinu, već će, tvrdi on, učiniti sve za nju, jer “što je jača Vojvodina, jača je i Srbija”…

(Dnevnik)